180 GODINA OD OSNIVANJA

Narodni muzej u Beogradu, ove godine obeležava 180 godina postojanja. Osnovan je ukazom načelnika Ministarstva prosvete Jovana Sterije Popovića, 10. maja 1844. godine, kao Muzeum serbski.

To je ujedno i početak sistematskog prikupljanja i zaštite kulturne baštine u Srbiji.

Narodni muzej je danas nezaobilazno mesto i omiljeno odredište, kako za stanovnike Beograda, tako i za brojne turiste.

Postao je i važan centar komunikacije i izvor saznanja, nove tehnologije zauzimaju posebno mesto, a bogata izložbena i izdavačka delatnost, kao i raznovrsni programi privlače posetioce.

Prva muzejska postavka je priređena 1864. godine, a prvo zvanično evidentiranje posetilaca je objavljeno u prvoj deceniji 20. veka, 1907. godine. Bilo ih je 4.298.

Narodni muzej Srbije je osnovan u istorijskom periodu koji nam je poznat kao „doba muzeja“, tako da je savremenik brojnih važnih svetskih muzeja, ali je istovremeno postavio temelj za razvoj muzejske delatnosti u Srbiji, rekla je Marija Đorđević, PR NMS i dodala da je osnovan kao najstarija centralna muzijska institucija u Srbiji kao Muzeum serbski 10. maja 1844. godine ukazom tadašnjeg načelnika u Ministarstvu prosvete, Jovana Sterije Popovića, sa idejom vodiljom da se starine sačuvaju za buduća pokolenja.

180 godina Narodnog muzeja Srbije1.jpg

Kako je naglasila Narodni muzej, već 180 godina teži da pokaže svoje bogate zbirke. Reč je o muzeju kompleksnog tipa, tako da se u njemu čuva raznorodna građa, odnosno arheološka, numizmatička i umetnička.

Đorđević je podsetila i na proslavu jubileja 180. godišnjice Narodnog muzeja Srbije, koja je obeležena najpre otvaranjem izložbe „Tela i prostori“ u Velikoj Galeriji Narodnog muzeja Srbije, autorke dr Dragane Kovačić. Muzejska savetnica iz muzeja je želela da kroz evropski crtež u hronološkom periodu od romanatizma do avangarde predstavi našu umeničku baštinu. 

Cela izjava Marije Đorđević, PR-a Narodnog muzeja se nalazi na videu ispod.

U sastavu Narodnog muzeja su i Muzej Vuka i Dositeja, Galerija fresaka, kao i Arheološki muzej Đerdapa u Kladovu, Muzej Lepenski vir, koji se nalaze u blizini Donjeg Milanovca i Spomen-muzej Nadežde i Rastka Petrovića.

Sanacija i adaptacija zgrade Narodnog muzeja na Trgu republike je završena 2018. godine. Najstarija muzejska ustanova u Srbiji podignuta je 1903. godine po projektu arhitekata Nikole Nestorovića i Andre Stevanovića, a 1964. godine je proglašena za spomenik kulture.

180 godina Narodnog muzeja Srbije3.jpg

NMS predstavlja jednu od najznačajnih ustanova moderne Srbije, baštini izuzetna dela nacionalne umetnosti, čuva najvrednije što je poteklo sa našeg prostora. Najstariji sačuvani srpski ćirilični zapis, Miroslavljevo jevanđelje, pisan u drugoj polovini 12. veka se nalazi u njemu.

Miroslavljevo jevanđelje je 1979. godine proglašeno za kulturno dobro od izuzetnog značaja, a u junu 2005. je upisano na listu UNESKA Pamćenje sveta

Zbirka strane umetnosti je od početka rada muzeja, imala ulogu da podstakne razumevanje drugih kultura. U bogatoj kolekciji se nalaze i dela autora, kao što su između ostalih Van Gog, Pikaso, Modiljani, Renoar

NMS danas ima vodeće mesto među muzejima u ovom delu Evrope, a u prošloj godini ga je posetilo 170.000 ljudi.

Svake nedelje je besplatan ulaz i tada bude preko hiljadu, čak do 1.800 posetilaca, koji obiđu Narodni muzej.

180 godina Narodnog muzeja Srbije1 (1).jpg

BEOGRAD.RS


180 godina Narodnog muzeja Srbije7.jpg

BEOGRAD.RS


180 godina Narodnog muzeja Srbije3 (1).jpg

BEOGRAD.RS


180 godina Narodnog muzeja Srbije1.jpg

BEOGRAD.RS


180 godina Narodnog muzeja Srbije8.jpg

BEOGRAD.RS


180 godina Narodnog muzeja Srbije1 (1).jpg

BEOGRAD.RS

Izvor : gradonacelnik.beograd.rs

Foto : BEOGRAD.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *