DA LI ZNATE ŠTA OZNAČAVAJU BRONZANE PLOČE NA SPOMENIKU MIHAILU OBRENOVIĆU?

Pitali su Beograđane da li znaju šta označavaju bronzane ploče na spomeniku knezu Mihailu Obrenoviću.

Najpoznatije mesto za sastajanje u Beogradu svakako je na Trgu republike, tačnije kod spomenika knezu Mihailu Obrenoviću. Gotovo da nema osobe koja nije čula onu čuvenu rečenicu „Naći ćemo se kod konja“. Međutim, ovaj spomenik, osim što je najčešće mesto za sastanke, predstavlja simbol oslobođenja Srbije od osmanske vlasti.

Iako ste bezbroj puta prošli pored spomenika, možda niste primetili i bronzane ploče koje se na njemu nalaze. Pored konjaničke statue, na pijedestalu spomenika postoji šest bronzanih ploča na kojima su ispisana imena gradova – Beograda, Kladova, Smedereva, Šapca, Sokoa i Užica. Ovi gradovi su zaslugama kneza Mihaila oslobođeni od Osmanskog carstva. Ekipa MONDA pitala je građane da li znaju koje je značenje bronzanih ploča na spomeniku.

Odgovori su bili raznoliki, ali je većina anketara dala tačan odgovor. „Kada je knez Mihailo osvojio te gradove, predali su mu ključeve tih gradova. To je naš kralj knez Mihailo, ako se ne varam“, kazao je mladić. Drugi mladić je takođe dao sličan odgovor. „Svaka tabla je grad u kojima je on dobio ključeve od Turaka“, objasnio je on.

Usledio je još jedan tačan i precizan odgovor. „Znam. To su gradovi koji su oslobođeni, odnosno prepušteni od strane Osmanskog carstva u 19. veku knezu Mihailu“, rekla je devojka.

Jedan strariji gospodin naveo je neke od gradova koji se nalaze na pločama i objasnio da „table koje stoje sa strana znače da kako se Srbija oslobađala tako je dobila tu teritoriju“.

Dobro poznavanje sprske istorije pokazala je i devojka iz Zagreba. „Nisam iz Srbije, iz Hrvatske sam, ali mislim da je on oslobodio neke srpske gradove od Turaka“, mišljenje je devojke.

S druge strane, pojedini prolaznici nisu toliko obraćali pažnju na ploče koje se nalaze na spomeniku. Jedna devojka nije znala šta bi one mogle da označavju. „Iskreno ne znam“, rekla je ona. Postavljeno pitanje kao da je malo zbunilo sledeću sagovornicu. „Pa Srbija. Je l’ to to?“, rekla je jedna gospođa za MONDO.

Inače, spomenik knezu Mihailu podignut je ispred Narodnog pozorišta 1882. godine, na mestu nekadašnje Stambol kapije. Delo je umetnika iz Firence, Enrika Pacija, a izliven je u bronzi i sastoji se od tri dela: postamenta, pijedestala i statue. Pored ploča sa imenima gradova, na pijedestalu se nalazi i dekoracija rađena po crtežima Konstantina Jovanovića, a reljef na njemu prikazuje scene iz srpske istorije.

Izvor : Espreso/Mondo/Preneo D.M.

Foto: Printscreen/Youtube/Asteriks

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *