GOSTI BEOGRADA SADA MOGU DA PROŠETAJU TRAGOM GAVRILA PRINCIPA

Beograd ima nekoliko desetina turističkih tura koje se organizuju na srpskom i engleskom jeziku. Na ovaj spisak dodata je još jedna tura – „Gavrilo Princip u Beogradu“. Autor programa je želeo da povodom 110 godina od atentata u Sarajevu i 130 od rođenja Principa, približi posetiocima to vreme i političke prilike u Evropi.

Gavrilo Princip sa drugim pripadnicima Mlade Bosne je poslednji put došao u Beograd sredinom maja 1914. godine, na sahranu Jovana Skerlića, samo mesec i po pre Sarajevskog atentata.

„Svi iz Mlade Bosne su bili u prvim redovima, nosili su vence. To je za njih bilo jedno prosvetljenje, došli su u zemlju u kojoj su želeli da upiju rodoljubiva osećanja, tu književnost koja je bila njihova nacionalna književnost, a što je bilo zabranjeno u Austriji“, naglašava Dragan Milenković, turistički vodič.

U anektiranoj Bosni školski program nije bio po volji mladim slobodoumnim ljudima, pa su neke razrede srednje škole pohađali u Prvoj beogradskoj gimnaziji. Tako su i upoznali članove tajnog društva Crna ruka.

Stariji Beograđani smatraju da bi neke prestoničke turističke ture trebalo približiti mladima.

Beograd iz autobusa ili sa broda, podzemni, boemski ili ljubavni. Pa onda tura Iz beogradskih policijskih dosijea, Beogradski grafiti, Hiljadu koraka istorije Beograda …

„Strancima su najzanimljivije ture Žuti kišobran sa Trga republike koje su bespaltne i koje su po principu bakšiša. Ako su zadovoljni oni plate i te ture su uvek na engleskom i prilagođene su broju i interesovanjima gostiju, čak i trajanje zavisi od interesovanja turista“, navodi turistički vodič.

Na srpskom i engleskom jeziku u autentičnom ambijentu se izvode i veoma popularne monodrame: Na kafi sa Ljubicom Obrenović i Čaj sa kraljicom Natalijom. Stranci vole da odu i na operu i balet a komšije, koje u svojim zemljama nemaju mjuzikl, s posebnim zadovoljstvom odgledaju neki u Pozorištu na Terazijama.

Izvor : Kurir.rs/RTS

Foto: Printscreen RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *