KASNI VAM REŠENJE ZA POREZ NA IMOVINU?

Polovina godine je, a nisu svi Beograđani dobili rešenja o porezu na imovinu. Gradska sekretarka za javne prihode Violeta Nićiforović kaže da rešenja nisu stigla za četiri opštine, ali i podseća da građani treba da provere svoje e-sanduče, jer im rešenja sada stižu tamo, piše RTS.

Gradska sekretarka za javne prihode Violeta Nićiforović je gostujući u Beogradskoj hronici rekla da za četiri opštine još nije završeno izdavanje poreskih rešenja.

Doneta su rešenja za 13 opština, ostale su Čukarica, Novi Beograd, Palilula i Voždovac. Rešenja će za njih biti doneta u narednih nekoliko dana. Rešenja se donose opštinu po opštinu, tako se radi već nekoliko godina„, rekla je Violeta Nićiforović.

Violeta Nićiforović
Violeta Nićiforovićfoto: Printscreen/RTS

Nekim građanima je rešenje, kao i mnogo puta do sada, doneo poštar, a neki su rešenje dobili u e-sanduče.

„Prema zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji, svi koji imaju otvorerno e-sanduče, dobijaju rešenja u elektronskom obliku, a zakonom je propisano da ne može da se bira da li neko želi tako“, rekla je Nićiforovićeva.

Na konstataciju da ima onih koji su zaboravili svoje korisničko ime ili lozinku, gradska sekretarka kaže da oni treba da se obrate Kancelariji za E-upravu putem kontakt forme u kojoj će uneti svoje identifikacione podatke.

Neki su ove godine dobili viši iznos poreza u odnosu na prethodnu godinu, a neki isti. Violeta Nićiforović ukazuje da je osnovica za porez nepromenjena i da se sada plaća realni iznos poreza, piše RTS.

Naime, u prethodne dve godine poreska osnovica se povećala, a iznos poreza za uplatu bio je manji nego što je proizilazilo iz obračuna poreza. Sada toga nema, pa građani plaćaju pun iznos.

„Godine 2022. propisano je da porez ne može biti veći od poreza za 2021, a osnovica je povećana. Za 2023. je povećanje poreza moglo da ide do 5 odsto, iako je osnovica povećana. Te 2022. i 2023. građani su plaćali manje nego što im je bio obračunat porez po poreskoj osnovici. Svako može videti to po svom rešenju“, objasnila je gradska sekretarka.

Izvor – Espreso/ RTS/ Prenela M.L.

Foto: Nebojša Mandić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *