MNOGI ĆE SADA LAKŠE DOLAZITI DO POSLA

Proteklih godina značajno su poboljšani uslovi života naših sugrađana sa invaliditetom, tako što je izgrađeno više rampi za osobe sa invaliditetom, izgrađeni su novi dnevni boravci za osobe sa invaliditetom i decu sa smetnjama u razvoju, a prvi put je omogućeno da se elektronskim putem podnese zahtev za dobijanje besplatnog parkinga za osobe sa invaliditetom. Uvedene su nove usluge u sistem socijalne zaštite, kao što su lični pratioci za decu sa smetnjama u razvoju, lični asistenti za osobe sa invaliditetom, kao i pomoć u kući za decu sa smetnjama u razvoju.

Sve ovo, pokazatelj je da smo na odličnom putu izgradnje društvo koje je ravnopravno, jednako za sve, koje je inkluzivno, u kome svaki od naših građana ima mogućnosti da ispuni sve svoje potencijale.

Sada je u našem glavnom gradu otvoren i prvi Karijerni centar za osobe sa invaliditetom, sa ciljem pružanja podrške osobama sa invaliditetom u procesu traženja posla i uključivanja u radno okruženje. U centru će savetnice pružati usluge karijernog savetovanja, organizovati grupne radionice ličnog razvoja, a biće dostupne i obuke za tržište rada.

Glavna prednost ovih usluga biće mogućnost individualnog praćenja svakog ponaosob, u skladu sa planom zapošljavanja i merama podrške, konkretno rečeno, reč je o prilagođavanju radnom mestu i zadatku, gde će se osobama sa invaliditetom pomagati i prilikom registracije na portalu za zapošljavanje, te će one lakše pronalaziti posao.

Ovaj potez jasan je znak da se u Srbiji, kao i širom sveta, nastoji da se nađe način i podrži inkluzija osoba sa invaliditetom, kao i drugih marginalizovanih grupa. Upravo ovaj karijerni centar prilika je za to, ali cilj nije samo da osobe sa invaliditetom nađu posao, već i da razviju svoje veštine.

Pored Beograda, centri su otvoreni i u Novom Sadu, Nišu, Subotici, Valjevu i Zrenjaninu, gde je trenutno u toku i promotivna kampanja u cilju informisanja svih osoba sa invaliditetom koje su u potrazi za poslom, kako da se jave i zakažu razgovor u lokalnom Karijernom centru.

Izvor : kurir.rs,Promo

Foto: Printskrin/Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *