NA OVAKO NEŠTO BEOGRAD ČEKA DECENIJAMA!

Još 2017. gradske vlasti su najavile da će u narednih desetak godina neke od najvećih investicija biti rezervisane i usmenere za vodovod i kanalizaciju u Beogradu.

Najavilo se tada između ostalog i pet fabrika otpadnih voda, završetak interceptora, završetak nedostajuće kanalizacije na teritoriji grada, završetak regionalnog vodovoda Makiš–Mladenovac, obnova reni-bunara, izgradnju manjih postrojenja za preradu otpadnih voda poput one u Međulužju, izmenu cevi po evropskom standardu od dva odsto godišnje.

E sad kada se neke stvari stave na papir to otprilike izgleda ovako – sanacija sistema za vodosnabdevanje u 60 lokalnih samouprava, kao i izgradnja kanalizacije i sistema za prečišćavanje otpadnih voda u još 60 gradova i opština Srbije košta u prvoj fazi oko 1,45 milijardi evra.

Za projekat vodosnabdevanja od Evropske investicione banke obezbeđeno je 40 miliona evra iz kredita i 10 miliona evra iz donacija. Ali i ranije, i pre te 2017. godine se razmišljalo o potrebama građana, o projektima koji su neophodni ovom gradu. Primera radi, 2016.potpisan je ugovor o izgradnji sekundarne kanalizacione mreže u Surčinu Staro jezgro, u vrednosti od 131 milion dinara.

Ono što je svima jasno je to da su uspešno izvršene konsolidacije javnih finansija čime je dobijen prostor za realan strateški razvoj grada Beograda kroz investicije, velike razvojne projekte, ali i izgradnju onih manjih projekata kao što su vodovodna i kanalizaciona mreža na koje se čekalo decenijama ― a koje su podjednako važne za svakodnevni život Beograđana.

Poslednjih godina usvojen je strateški plan razvoja sistema vodosnabdevanja i kanalisanja naselja na široj teritoriji grada Beograda do 2025. godine.

U okviru ovog plana jasno su definisana četiri kljulna cilja koji se odnose na:

Novu vodovodnu i kanalizacionu mrežu

Zamenu postojeće mreže

Izgradnju fabrika za prečišćavanje vode

Potpuno infrastrukturno opremanje svih industrijskih zona

Generalni cilj koji je usvojen i razložen strategijom jeste da svaki stanovnik u narednih 10 godina ima priključak na vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

Ovo nije lak zadatak. Za ovako nešto potrebno je da bude izgrađeno 1.600km te mreže, a neophodno je izgraditi i 14 postrojenja za preradu otpadnih voda. Taj veliki projekat je vredan oko milijardu evra i biće finansiran delom iz sredstava Grada, a delom po principu javno-privatnog partnerstva i kreditiranja.

Izvor : Kurir.rs

Foto: Grad Beograd

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *