OD 1. DECEMBRA POSKUPLJUJU PRIVATNI VRTIĆI

Od 1. decembra ove godine biće povećan iznos ekonomske cene za boravak dece u objektima dečje zaštite u Beogradu i iznosiće 33.000 dinara, koje će Grad uplaćivati na tekuće račune privatnih predškolskih ustanova, izjavila je Aleksandra Čamagić, sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu.

„Od 1. septembra ove godine u gradu Beogradu je boravak dece u vrtićima besplatan, odnosno grad subvencioniše punu ekonomsku cene za boravak dece u objektima dečje zaštite. Do sada je ekonomska cena iznosila 28.140 dinara a od 1. decembra ove godine očekuje nas povećanje iznosa ekonomske cene na 33.000 dinara“, rekla je Čamagić za Tanjug.

Prema njenim rečima,Grad Beograd poziva sve privatne predškolske ustanove na teritoriji glavnog grada da učestvuju na javnom pozivu i ukoliko ispunjavaju uslove propisane pozivom, sa „Gradom zaključe ugovor radi učešća Grada u naknadi troškova boravka dece u privatnim predškolskim ustanova iznosom od 100 posto ekonomske cene“.

Danas u 438 privatnih predškolskih ustanova na teritoriji grada Beograda boravi oko 23.500 dece. Važno je naglasiti da će po prvi put otkada Grad subvencioniše boravak dece u privatnim vrtićima deca u državnim i privatnim ustanovama biti u istom položaju, odnosno da više roditelji dece koja idu u vrtić neće dobijati umanjene iznose refundacije kada dete odsustvuje iz vrtića“, rekla je Čamagić.

Vrtić
Vrtićfoto: Petar Aleksić

Ona je takođe rekla da je školica engleskog jezika u predškolskim ustanovama počela 1. novembra.

„Ukoliko dete ne boravi u predškolskoj ustanovi u danima kada se održava nastava engleskog jezika, čas će se nadoknati pristupom onlajn platformi za učenje na kojoj se nalaziti celokupan sadržaj. Pristup onlajn platformi omogućen je ovlašćenim korisnicima tokom trajanja tečaja svakim danom, 24 časa. Onlajn platforma sa celokupnim sadržajem plana i programa učenja engleskog jezika će biti dostupna i tri meseca nakon završenog kursa“, objasnila je Čamagić.

Usluga školice engleskog jezika je organizovana nastava engleskoj jezika u predškolskim ustanovama na teritoriji grada Beograda, za pripremno-predškolske vaspitne grupe u cilju usvajanja novih znanja stranog jezika.

„Nastava će se odvijati u radnoj 2023/2024 godini prema terminima koji se odrede u skladu sa planom rada predškolskih ustanova, kontinuirano u trajanju od četiri meseca, radnim danima, dva puta nedeljno“, rekla je Čamagić.

Nakon završenog predviđenog fonda časova deca će imati mogućnosti dobijanja sertifikata o nivou stečenog znanja za njihov uzrast.

„Grad Beograd i Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu finansiraju ovaj projekat za oko 16.500 dece u pripremno-predškolskim vaspitnim grupama. Želja Grada je bila da porodicama pomogne i finansira neku od dodatnih aktivnosti za decu, a baš sa učenjem stranog jezika deca su u najvećem broju počinjala u ovom periodu i roditelji su za tu namenu izdvajali značajna sredstva od sada će to za njih raditi Grad“, rekla je Čamagić.

Izvor : Espreso / Agencije

Foto: Printscreen/RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *