OTVORIO SE NOVI MUZEJ U BEOGRADU

Interaktivni muzej retro računara konzola za video igre, pod imenom Yandex, otvoren je danas u Beogradu. Ulaz u muzej, koji se nalazi u ulici Vojvode Bojovića 12 na Dorćolu je besplatan, a radno vreme je svakog radnog dana od 11 do 19 časova.

Među brojnim zanimljivim eksponatima ovog muzeja, nalazi se replika kultne Galaksije, jugoslovenskog kompjutera iz 1983. godine, koji je razvio Voja Antonić. Kao mikroprocesor je koristio Z80A, imao je RAM od 6 kilobajta, kao spoljnu memorijsku jedinicu koristio je kasetofon, a monitor je bio običan televizor.

konzole, muzej, računari
FOTO: YANDEX

Tu je i britanski kućni računar ZX Spectrum, jedan od najpopularnijih kućnih računara u istoriji, zatim pionir ere digitalne kreativnosti 8-bitni Commodore 64, koji je svojevremeno ušao u Ginisovu knjigu svetskih rekorda kao najprodavaniji računar ikada, sa preko 15 miliona jedinica prodatih širom sveta.

Izložena je i čuvena Sega Mega Drive konzola, prvi Sony PlayStation i mnogi drugi, uključujući i popularni Apple neobičnog izgleda iMac G4, Amiga 500.

Posetioci, uz pomoć besplatnog vodiča, mogu da prođu kroz istoriju razvoja digitalnih tehnologija.

Svaki kompjuter u Muzeju je potpuno funkcionalan, što znači da posetioci mogu sami da pokreću programe, igraju neke od omiljenih igrica i dožive svojevrsno putovanje kroz evoluciju tehnologije.

1 / 8 FOTO: YANDEX

– Krenuli smo ranih 90-ih godina, kada je internet tek nastajao. Naši osnivači i inženjeri su učili informatiku i programiranje koristeći kompjutere koji su bili dostupni u to vreme, od kojih su neki sada izloženi u muzeju. Želeli smo ovim da predstavimo tehnologiju tog perioda, pa čak i ranijeg, i odamo počast svemu onom uz šta smo odrastali i šta je oblikovalo industriju kojom se bavimo. Verujemo da će našim posetiocima izložba biti zanimljiva, jer će, između ostalog, moći lično da isprobaju sve eksponate – ističe Branka Veličković, HR Direktorka u kompaniji Yandex.

U muzeju su spremni da ugoste sve ljubitelje kompjutera, a očekuju i veliki broj mališana, kako bi se deca na direktan način upoznala sa istorijom kompjutera, video igricama, ali i naučila više o razvoju tehnologije.

Izvor : kurir.rs

Foto: Yandex

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *