OVA BEOGRADSKA OPŠTINA IMA NAJVIŠE PODSTANARA U SRBIJI

Beogradska opština Zvezdara je po broju onih koji plaćaju kiriju prva u Srbiji, pokazali su podaci poslednjeg popisa stanovništva. Kao i u svim ostalim opštinama i na Zvezdari su najtraženiji mali stanovi, do 50 kvadrata. U delovima opštine koji su bliži centru poput Cvetkove pijace, Liona, Đerma i dela oko Gradske bolnice trenutno nema slobodne garsonjere za izdavanje. Cene u ovim delovima Zvezdare su tokom prošle godine bile najviše u poslednjem kvartalu, kada su najmanji stanovi, na primer, kod Cvetkove pijace u ponudi bili za čak 500 evra.

Zvezdara je velika opština i ima dosta stanova i u starogradnji i u novogradnji, a zavisno od toga o kojem delu opštine je reč, cene iznajmljivanja stanova su različite.

Ovoj opštini pripada deo Bulevara kralja Aleksandra kao i deo ispod Vukovog spomenika, gde se nalazi i nekoliko fakulteta, zbog čega je ovaj deo tražen među studentima, dok je Mirijevo, koje takođe pripada ovoj opštini, jedno od naselja koje najviše privlače mlade bračne parove i porodice sa decom.

Bulevar
Bulevarfoto: Boško Karanović

Kakve su cene iznajmljivanja stanova

Izvršni direktor agencije City Expert Miloš Mitić rekao je za Euronews Srbija da se garsonjere u centralnim delovima Zvezdare izdaju od 300 400 evra, jednosobni stanovi 600 evra, a da stanovi sa dve ili više spavaćih soba idu i preko 1.000 evra u centralnim delovima Zvezdare.

Cene iznajmljivanja zavise do toga da li se stan nalazi u starogradnji ili novogradnji. Postoje i veliki kondominujumi na samoj teritoriji opštine Zvezdare, postoji dosta novih zgrada koje uz stan imaju dodatne pogodnosti tako da se ti stanovi skuplji 20 odsto, čak i 30 odsto od prosečnog stana u starogradnji“, rekao je Mitić.

Zvezdara
Zvezdarafoto: Filip Plavčić

U udaljenijim delovima opštine Zvezdara, kao što je Mirijevo ili krajnji deo Bulevara kralja Aleksandara, garsonjere mogu da se nađu za 200 evra, a cene se kreću do 250 evra u novim zgradama.

„Jednosobni stanovi su od 300 do 400 evra, stanovi koji su neke veće strukture i kvadrature su od 500 do 700 evra u udaljenijim delovima Zvezdare. Tu podrazumevam stanove i u starogradnji i novogradnji. Postoji razlika u tome kako je stan sređen, da li je prazan ili opremljen, kakva je sama zgrada, kakva je mikrolokacija zgrade. Dosta tih dodatnih faktora utiču na samu cenu koja može da je koriguje i do 30 odsto nagore ili nadole“, kaže Mitić.

Prema njegovim rečima, letnji period je bio „mirniji“, ali sada se tržište dosta aktiviralo.

„Što se tiče promena u cenama, one su se desile u ranije periodu kada je tržište bilo najaktivnije zbog ruskih državljana. U jednom je došlo do stabilizacije nakon onog velikog buma tako da su cene, pogotovo one prenapumpane, došle na neki optimalan nivo i već šest meseci su relativno stabilne“, kaže Mitić.

Zašto je Zvezdara popularna za rentiranje stanova?

Na teritoriji opštine Zvezdara ima 77.622 stanova, a iznajmljuje se čak 9.655.

Za agente za nekretnine ovo nije neobičan podatak, jer je Zvezdara i jedna od opština u kojima se gradi i prodaje najviše stanova. Većina ih kupuje da bi u njima živela, ali ima dosta i onih koji nekretnine na Zvezdari gledaju kao investiciju i kupuju ih da bi ih izdavali.

Prosečna cena trenutno oglašenih garsonjera na Zvezdari na specijalizovanom sajtu za ogalašavnje nekretnina 4zida.rs je 289 evra, jednosobni stanovi su oko 325, a dvosobni 525 evra. U odnosu na treći kvartal prošle godine kirija u garsonjerama je skuplja za oko 70 evra, u jednosobnim stanovima za oko 45 evra, a u dvosobnim čak 125 evra.

Zgrade / ilustracija
Zgrade / ilustracijafoto: Aleksa Petrović

Zvezdara je jedna od svega pet beogradskih opština u kojima je broj stanovnika povećan između dva popisa. Na Zvezdari je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 2011. godine živelo 151.808 stanovnika, a u oktobru prošle godine 171.923 stanovnika.

Mirijevo privlači mlade

Mirijevo je naselje koje je za mnoge najdostupnije – i po ceni kvadrata i po iznosu mesečne kirije.

„Na osnovu trenutnog preseka oglašenih stanova za izdavanje u Mirijevu garsonjera se može iznajmiti u proseku za 245 evra, dok je jednosoban stan oko 280 evra. Kirija za dvosoban stan je oko 350 evra, što je i upola manje u odnosu na druge delove ove opštine poput okoline Đeram pijace gde za nekretninu iste veličine, treba izdvojiti duplo više novca“, kaže Aleksandra Mihajlović iz 4zida.

Razlog što postoji veliki broj stanova za izdavanje je i što su u ovom delu Zvezdare ranije preovladavale porodične kuće, ali i njive, dok su poslednjih godina na mnogim placevima nikle zgrade, a vlasnici su za njih od investitora dobijali stanove koje sada rentiraju.

Zvezdara je poželjno mesto za život zbog dobre povezanosti sa svim delovima Beograda – velikog broja linija gradskog prevoza.

Oni koji žive u Mirijevu kažu da imaju sve više problema zbog gužve u saobraćaju i nedostatka parking mesta, a pritisak zbog priliva sve većeg broja stanovnika trpe i vrtići i škole u ovom delu grada.

Izvor : Espreso / Euronews, Ljiljana Gradinac

Foto: Filip Plavčić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *