REKONSTRUISANI PODZEMNI PROLAZI U CENTRU

Posle Drugog svetskog rata Beograd je postao metropola u punom značenju te reči. To je pratilo i sve veće probleme sa saobraćajem. Do sredine šezdesetih godina stanje u centru grada je bilo toliko kritično, da je pod hitno bilo potrebno rešavati neprijatnu situaciju.

Tako je 1966. godine objavljen projekat uređenja Terazija koji je predviđao izgradnju dva podzemna pešačka prolaza – kod Igumanove palate, kod Palate “Albanija” i između robne kuće “Beograd” i hotela “Balkan”. Prvi je sagrađen prolaz između Igumanove palate i hotela „Moskva“, koga je avgusta 1967. godine svečano otvorio tadašnji gradonačelnih Beograda Branko Pešić.

No, sada idemo nekoliko decenija unapred. U sadašnje vreme.

OPŠTINA STARI GRAD
foto: OPŠTINA STARI GRAD

Upravo rekonstrukcijom pešačkih prilaza podzemnom prolazu kod Igumanove palate i palate Atina, ulazi se u završnu fazu uređenja podzemnih prolaza u centru Beograda. Završni radovi traju do novembra.

Čelni ljudi opštine Stari grad navode da su urađene rekonstrukcije prilaza podzemnih prolaza kod Palate Albanije, hotela Balkan, Robne kuće Beograd, kod hotela Moskva kao i dva prilaza kod Pozorišta na Terazijama.

Ceo projekat koji je započet početkom prošle godine je deo šireg ugovora, gde finansiranje obezbeđuje privatni koncesionar, kompanija DPC sa Novog Beograda. Koncesioni ugovor je potpisan u trajanju od 25 godina, a za tekuću rekonstrukciju i održavanje sedam gradskih podzemnih prolaza tokom ovog perioda, Grad je koncesionaru dodelio čak 250 bilbord pozicija na gotovo svim gradskim opštinama.

OPŠTINA STARI GRAD
foto: OPŠTINA STARI GRAD

Radove na obnovi podzemnih prolaza izvodi građevinsko preduzeće RAS Inženjering.

Izvor : Espreso

Foto: OPŠTINA STARI GRAD

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *