SVETSKE METROPOLE POVEĆAVAJU BORAVIŠNE TAKSE

Amsterdam je najavio novo povećanje, a ako bude usvojeno, to će biti grad sa najvećom turističkom taksom u Evropi.

U borbi protiv mas-turizma zemlje i gradovi u svetu počeli su da povećavaju cenu turističke takse, a mnogi su je i uveli po prvi put. Amsterdam je poslednji u nizu koji je najavio uvećanje, a ujedno i koji će, ako odluka bude prihvaćena, postati grad sa najvećom turističkom taksom u Evropi.

Turistička ili boravišna taksa bi trebalo da bude povećana za 12,5 odsto, što će je učiniti najskupljom naplatom te vrste u Evropskoj uniji.

To znači da će sa prosečnom cenom sobe od 175 evra po osobi, porast rezultirati povećanjem sa 15,25 na 21,80 evra po noći u 2024. Taksa za putnike na krstarenju će se povećati sa 8 na 11 evra po posetiocu.

U narednim nedeljama, gradsko veće će raspravljati o budžetu i založiti se za promene koje se smatraju neophodnim. Konačni budžet biće usvojen u novembru.

Podsetimo, Amsterdam je u borbi protiv ogromnog priliva turista u julu glasao za zabranu brodova za krstarenje.

Venecija će od naredne godine uvesti boravišnu taksu za dnevne posetioce. Ona će iznositi 5 evra.

Probni test period, od mesec dana, biće sproveden tokom prolećnih i letnjih vikenada naredne godine.

– Cilj je da se destimuliše dnevni turizam u određenim periodima, u skladu sa krhkošću i jedinstvenošću grada – rekli su tada.

Valensija je takođe najavila da će uvesti turističku taksu za putnike koji borave u svim vrstama smeštaja u regionu, uključujući hotele, hostele, apartmane i kampove.

Ona će stupiti na snagu krajem 2023. ili početkom 2024. godine. Posetioci će morati da plate između 50 centi i 2 evra po noći u zavisnosti od izabranog smeštaja, do sedam noćenja.

Vlasti kažu da će naknada ići ka održivom razvoju turističkog sektora u regionu. Prihod će se takođe koristiti za obezbeđivanje pristupačnijeg smeštaja za lokalno stanovništvo u turističkim mestima.

Naplati turističke takse pridružuje se Island

Nordijska zemlja je zabeležila nagli porast turista tokom protekle decenije. Broj posetilaca je porastao za više od 400 odsto između 2010. i 2018. godine, kada je dostigao više od 2,3 miliona.

Iznos koji će posetioci morati da plate još nije definisan, iako je premijerka Katrin Jakobsdotir rekla da „neće biti visok, za početak“, navodi Blumberg.

Butan ima najvišu turističku taksu

Van Evrope, azijska zemlja Butan ima daleko najvišu boravišnu taksu. Do pre par dana, ona je iznosila 200 evra po osobi na dnevnom nivou.

Naime, azijska zemlja je bila zatvorena dve godine zbog pandemije koronavirusa, a po otvaranju su odlučili da taksu sa 60 evra podignu na 200.

Međutim, zbog manjka turista, odlučili su da je prepolove na 100 evra i biće na snazi naredne četiri godine javlja Rojters.

Boravišna taksa u Beogradu iznosi 160 dinara po danu boravka.

Izvor : Espreso/Telegraf Biznis

Foto: Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *