10 KLJUČNIH RAZLOGA KOJI OBARAJU CENE KUĆA I STANOVA

Građani koji bi hteli da za što manje para dođu do solidnog krova nad glavom mogu da računaju na više faktora koji im mogu ići na ruku, a koji obaraju cene stanova i kuća i do 20 procenata.

zgrada, naselje, stanovi, nove zgrade, nova zgrada, nekretnine
FOTO: SHUTTERSTOCK

Cenu stanova, preme mišljenju poznavalaca zakonitosti tržišta nekretnina, obaraju pre svega zapuštenost fasade, nedostatak lifta ako je stan na višim spratovima, potkrovlje, nedostatak centralnog grejanja, ali i blizina trafostanice.

ŠTA OBARA CENU STANOVA:

 1. zapušten izgled zgrade i samog stana
 2. nema centralno grejanje
 3. nema lift u zgradi, kućište lifta udara u spavaću sobu, pa lupa
 4. poslednji sprat ispod ravnog krova
 5. stanovi iznad 10. sprata
 6. nema terasu
 7. ima više spoljašnjih zidova ili visok plafon
 8. loša izolacija, fasada, oluci
 9. blizina trafostanice
 10. naselje sa puno kriminala, loša istorija (dogodio se zločin)

– Stanovima obara cenu ako zgrada nema lift, ako je stan sa spoljašnjim zidovima, stara fasada, okrenutost ka unutrašnjem dvorištu, ako negde curi što ukazuje da nisu uređeni oluci i da je loša drenaža, loši prozori, visina plafona, struktura stana, loša izolacija, ako kućište lifta udara u zidove spavaće sobe pa se čuje. Svi ovi nedostaci umanjuju cenu stana od 10 do 20 procenata – objašnjava Katarina Lazarević, licencirani agent nekretnina.

JEFTINIJE BEZ PARKINGA

I cena poslovnih prostora može da bude značajno niža ako nema parkinga u blizini ili ako je slabo osvetljen.

– Šta će nekome poslovni prostor ako njegovi komitenti nemaju gde da parkiraju vozilo. Postoje rasponi cena u zavisnosti od parametara kvaliteta, kvaliteta gradnje, funkcinalnost kojih vlasnici moraju da budu svesni – kažu u jednoj agenciji za nekretnine i dodaju da je bitno da agent vlasniku da realnu procenu vrednosti njegove nekretnine koju prodaje.

Potencijalni kupci kuća treba da znaju da mogu da obore cenu i kuće od 10 do 20 osto ako se ona nalazi na samku, nema školu i vrtić u blizini, zapuštena je i u nju treba dosta ulagati… Cenu kuća umanjuje i blizina novoizgađenih stambenih zgrada koje je zaklanjaju, nedostatak bašte i slično.

– Cenu obara ako kuća nije funkcionalna, ako nema grejanje, krov dugo nije menjan, ako nije priključena na kanalizaciju, nema izolaciju, ako je na klizištu. Niže cene imaju i kuće koje su nasleđene, kao i kuće koje su ruinirane, a nemaju plac na kome bi moglo nešto izgraditi. Poslednje dve ili tri godine kuće se jako teško prodaju zbog velikih troškova održavanja. Više niko i ne kupuje kuću radi kuće, već svi gledaju može li se ona srušti i ima li prostora za gradnju. Ako ima prostora onda joj cena raste, a ako nema onda je niko neće. Ima jedna mala oronula vila na Vračaru koja je predviđena za rušenje i za koju niko i ne pita jer se nalazi u dvorištu iza stambene zgrade, zaklonjena je i mračna, a ima veliku cenu od 150.000 evra, jer ima prostora za gradnju – ističe Lazarevićeva.

ŠTA OBARA CENU KUĆA:

 1. oronulost
 2. nema centralnog grejanja
 3. visoka dodatna ulaganja i troškovi održavanja
 4. nedostatak komunalne infrastrukture, nema vrtića i škole
 5. naselje poznato po kriminalu
 6. udaljenost od većih naselja
 7. blizina novosagrađene zgrade koja je zaklanja
 8. mračna je
 9. nema baštu
 10. krov nije dugo menjan

Na lošem glasu za prodaju su i kuće i stanovi u kojima se dogodio neki zločin. Te nekretnine, kako tvrde agenti nekretnina, ni sa jako niskom cenom ne mogu lako da nađu kupca.

Izvor : kurir.rs/Slavica Čolić

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *