10 NAJZANIMLJIVIJIH ČINJENICA O SRBIJI KOJE NISTE ZNALI

Pored prirodnih lepota, brojnih zanamenitosti i velikodušnog naroda, Srbija je zemlja za koju se vezuju mnoge zanimljivosti. Mi ćemo Vama izneti neke od njih.

– Između 3. i 4. veka, 18 rimskih imperatora rodilo se na teritoriji današnje Srbije. To je petina svih rimskih vladara.

-“Vampir” je najpoznatija srpska reč koja je prihvaćena i koja se koristi u svetu. Još jedna zanimljivost: prvi vampir nije bio grof Drakula već Petar Blagojević o čijem povampirenju je 1725. godine opširno pisala austrijska štampa.

– U Srbiji postoji reka koju zovu Godina. Ali, zapravo, njeno pravo ime nije Godina već Vrelo, a taj nadimak je dobila zbog svoje jedinstvene dužine. Verovali ili ne, ova reka je dugačka tačno 365 metara.

– Maline koje jedete su iz Srbije! Srbija je jedan od vodećih izvoznika malina na svetu. Štaviše, prema podacima iz 2012, gotovo 95 odsto malina na svetskom tržištu dolazi iz ove zemlje.

Na jugu Srbije, blizu Kuršumlije, nalazi se jedno od 8 srpskih čuda prirode – Đavolja varoš. Ova atrakcija je svetski poznata zbog svojih 202 neobične zemljane figure nastale erozijom zemlje. I kao da nije bio i sam dovoljno neverovatan, ovaj spektakularni prirodni fenomen ima svog dvojnika (Vražji kamen).

Na prvom satelitskom prenosu između Severne Amerike i Evrope iz 1963. godine, nalazila se freska ’’Beli anđeo” iz manastira Mileševa.

Pored Nikole Tesle, koji je svakako jedan od najvažnijih izumitelja svih vremena, Mihajlo I. Pupin (fizičar i hemičar), Milutin Milanković (matematičar, astronom, klimatolog, geofizičar, građevinski inženjer), Josif Pančić (botaičar, doktor, predavač), Mileva Marić (matematičarka) i Vuk Stefanović Karadžić (filolog i lingvista) su samo neki od poznatih naučnika koji su poreklom iz Srbije.

Čak 13 Srba aktivno je radilo na ’’Apolo” programu američke svemirske agencije NASA. U osnivanju iste učestvovao je i srpski naučnik i pronalazač Mihajlo Pupin.

Tri Srbina, Valter Bogdanić, Čarls Simić i Mihajlo Pupin, osvojili su prestižnu Pulicerovu nagradu. A Ivo Andrić je jedini dobitnik Nobelove nagrade iz Srbije.

Hram Svetog Save ne samo da je najveća srpska pravoslavna crkva već je i najveći pravoslavni pravoslavni hram na Balkanu i jedan od najvećih na svetu.

Izvor : Espreso/Lepotesrbijealo

Foto : Georgios Kollidas / Panthermedia / Profimedia, PRINRSCREEN/YOUTUBE/JELAJELENA PETROVIC, Printscreen/Youtube/PRATİK YEMEK TARİFLERİ, Printscreen/Youtube/ Recepttura, Printscreen/Youtube/Home kitchen with Danny

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *