11.OKTOBAR – MEĐUNARODNI DAN DEVOJČICA

Svakog 11. oktobra od 2012. godine u celom svetu se obeležava Međunarodni dan devojčica. Proglasile su ga Ujedinjene nacije da bi podržale više mogućnosti za devojčice i povećavanje svesti o rodnoj nejednakosti sa kojom se suočavaju devojke širom sveta na osnovu njihovog pola. Hiljade žena iz čitavog sveta učestvuje u kampanji „Ova mala devojčica sam ja“ trudeći se da inspiriše devojčice i devojke na njihova veća postignuća.

Važnost borbe za ravnopravnost, slobodu, pravo na odlučivanje, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu, kao i važnost osnaživanja – stvari su na koje se na Svetski dan devojčica treba ukazati glasnije i snažnije. 

Na žalost, naš javni govor je i dalje pun nasilnih, diskriminatornih, seksističkih i mizoginih izjava i stalnog reprodukovanja stereotipa u kojima su devojčice, devojke i žene predstavljene kao slabe, uplašene i nemoćne.

Akademija ženskog liderstva se od ove godine priključila globalnoj Inspiring Girls kampanji. Podaci iz Inspiring Girls globalnog istraživanja sprovedenog u junu mesecu, u kom su učestvovale i devojčice iz Srbije, pokazuju da one primećuju manje prisustvo žena u medijima i generalno u javnosti.
Rezultati istraživanje pokazuju da:

  • 93% devojaka i devojčica je reklo da bi volele da vide i čuju više ženskih uzora u svojoj okolini tokom šklovanja;
  • 92% devojaka i devojčica smatra da imaju više profesionalnih opcija u budućnosti kada čuju inspirativne žene koje govore o svojoj poslovnoj karijeri;
  • 91% devojaka i devojčica kažu da im je važno da vide i čuju žene koje rade različite vrste poslova pogotovo onih koji se smatraju “muškim”

Takođe, podaci iz istraživanja Krovne organizacije mladih Srbije iz 2023. godine pokazuju razlike u zaposlenosti mladih muškaraca i žena. Generalno je više mladih žena nezaposleno, a u uzrastu od 25 do 29 godina ta razlika iznosi gotovo 30%.

Međunarodni dan devojčica u Srbiji biće danas posvećen devojčicama koje su stradale u masakru 3.maja ove godine u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, u fokusu će biti teme bezbednosti devojčica i devojaka.

Izvor:lokalnenovine.rs

Foto: GO Zemun

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *