18 SREDNJOVEKOVNIH MANASTIRA, 17 JEZERA

Počev od 1960. godine, ostrvska planina smeštena na području Panonske nizije, proglašena je nacionalnim parkom. Nešto više od 25.000 hektara Fruške gore je pod aktivnom zaštitom.

Razlog zbog koga se naziva i „ogledalom geološke prošlosti“ jesu mnogobrojni fosilni ostaci kako flore, tako i faune, koji su po mnogo čemu jedinstveni, navedeno je na zvaničnom sajtu Nacionalnog parka Fruška gora.

Uz to, na području ovog nacionalnog parka danas obitavaju brojne i životinjske i biljne vrste, od kojih se mnoge nalaze pod zaštitom, odnosno svrstavaju se u reliktne ili ugrožene.

Izuzev značajnijh prirodnih osobenosti, Fruška gora je poznata i po Maloj Svetoj gori, kako se naziva zbog činjenice da se na području ove planine nalazi čak 16 srpskih srednjevekovnih manastira.

Šta videti na Fruškoj gori?

Kada se svemu tome dodaju i brojna izletišta Fruške gore, sasvim je jasno zbog čega se mnogi odlučuju za posetu ovoj planini.

Verovatno najpoznatije izletište, Iriški venac je oko 20 kilometara udaljen od Novog Sada i nalazi se na 450 metara nadmorske visine. Osim za ljubitelje prirode, ovo izletište je idealno kao polazna tačka i za ljubitelje pešačenja i planinarenja, budući da mnoge obeležene staze vode od Iriškog venca. Spomenik stradalima tokom Drugog svetskog rata, simbolično nazvan „Sloboda“, ali i kružna Edukativna staza, takođe se nalaze na Iriškom vencu, navodi „Npfruskagora“.

Na Fruškoj gori nalazi se i Stražilovo. U neposrednoj blizini Sremskih Karlovaca, ovo brdo je nadaleko poznato po spomeniku Branku Radičeviću, a do njega se prilično lako može stići obeleženom pešačkom stazom.

Zmajevac, Latenka i Brankovac još su neka od poznatih izletišta na Fruškoj gori.

Jezera i manastiri

Osim 16 srpskih srednjevekovnih manastira, koji su zaslužni za epitet Mala Sveta gora ili Srpska sveta gora, na ovoj planini se nalazi i 17 jezera. Od tog broja, pod upravom Javnog preduzeća „Nacionalnog parka Fruška gora“ nalazi se njih pet.

Bešenovačko jezero spada u red posećenijih jezera na ovoj planini. A uz njega, tu su i Mohač i Sot, kao i jezera Bruje, Međeš i druga.

Izvor : Espreso/Telegraf

Foto : Wikipedia, Printscreen /Youtube, Saša Lazić, RTV

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *