23.000 LJUDI ĆE MOĆI DA RAČUNA NA DRŽAVNE SUBVENCIJE

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je javne pozive kroz koje će direktno podržati poslodavce i nezaposlene. U ove projekte biće uključeno 23.000 ljudi. Ko će sve moći da konkuriše, čemu mogu da se nadaju nezaposleni, a šta se očekuje od poslodavaca? Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović rekao je da su pre nešto više od nedelju dana raspisali 12 javnih poziva koji su aktuelni i u ovom trenutku. Prethodna dva meseca raspisali su i javne pozive koji se odnose na pilot program garancije za mlade ili program za dugoročno nezaposlena lica.

Zoran Martinović, NSZ, direktor, 6 2 2018
FOTO: BETA/EMIL VAŠ

– Za razliku od ovih programa koje smo raspisali pre više od nedelju dana, koji se odnose na teritoriju cele republike, ovi program i garancija za mlade i za dugoročno nezaposlena lica koji se finansiraju iz programa IPA, oni su dostupni u tačno određenim lokalnim samoupravama – rekao je Martinović. Program garancija za mlade je dostupan u filijalama Kruševac, Niš i Sremska Mitrovica, a program za dugoročno nezaposlena lica u opštinama Prokuplje, Jagodina, Požarevac i Pančevo.

NA EVIDENCIJI 388.000 NEZAPOSLENIH

Govoreći o stopi nezaposlenosti, ona je već duže vreme na jednocifrenom broju, ukazuje Zoran Martinović. – Trenutno je za četvrti kvartal prošle godine 9,1 procenat i to je nešto što je bio cilj vlade godinama unazad i zaista održavamo jednu stabilnost na tržištu radaŠto se tiče broja nezaposlenih lica na našoj evidenciji, trenutno ih ima oko 388.000. Za nešto blizu 9 procenata je to manje u odnosu na isti period prethodne godine – rekao je Martinović.

On ukazuje da su svi programi namenjeni za zapošljavanje teže zapošljivih kategorija, koji su tačno određeni, i namenjeni su poslodavcima uglavnom iz privatnog sektora. – Ako govorimo o teže zapošljivim kategorijama, uvek su tu prioritet mladi, pogotovo oni koji su u domskom smeštaju, u hraniteljskim porodicama, koji su pod starateljstvom. Naravno i osobe sa invaliditetom, Romi, lica starija od 50 godina, oni koji su bez završene srednje škole ili koji su završili funkcionalno-osnovno obrazovanje, kategorije lica koja su pretrpela neko porodično nasilje. Za svaki naš program je definisano koje kategorije se prioritetno uključuju – rekao je Martinović.

Lokalne samouprave mogu da konkurišu do kraja aprila

Martinović ističe da lokalne samouprave imaju vremena do kraja aprila da se uključe u sufinansiranje lokalnih akcionih planova ili da sami izdvoje sredstva za neke njihove programe koji bi se sproveli uz podršku Nacionalne službe za zapošljavanje.

posao, polodavac, zaposlenje
FOTO: DMITRIY SHIRONOSOV / ALAMY / ALAMY / PROFIMEDIA

– Nacionalna služba učestvuje sa najmanje jednom polovinom u tim njihovim, da kažem, lokalnim akcionim planovima i imamo zaista dobru saradnju sa preko sto lokalnih samouprava svake godine za finansiranje takvih programa – ukazao je Martinović. Za to vreme, Nacionalna služba za zapošljavanje sa poslodavcima sprovodi infosesije na kojima im se predočavaju svi uslovi javnih poziva. – Predočavamo im koje benefite, koje subvencije mogu da koriste, koliki su iznosi, koja lica treba da zaposle i da uključe u različite programe ili obuka obrazovanja ili zapošljavanja. Svakako mi poslodavcima nudimo i neke druge usluge koje nisu finansijskog karaktera, kao što su programi sajmova za zapošljavanje, bilo na virtuelni način bilo direktnim susretima, imamo zaista različite programe i treba da se informišu u našim filijalama o svemu tomu – naveo je Martinović. Za projekte se može konkurisati direktno u svim filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje, ali i elektronskim putem.

Izvor : Kurir.rs/RTS

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *