5 KORAKA ZA PRIJAVU NA ZAJEDNIČKO TRŽIŠTE RADA

Na Portalu eUprava dostupne elektronske usluge za građane u okviru regionalne inicijative Otvoreni Balkan.

Jedinstveno tržište rada Otvorenog Balkana čije su članice Srbija, Albanija i Severna Makedonija startovalo je sa radom 1. marta, dok su od danas građanima ovih zemalja dostupne elektronske usluge u okviru ove inicijative na Portalu eUprava.

Kako da se prijavite za jedinstveno tržište rada:

1. Građanima će na Portalu eUprava biti dostupne usluge „Identifikacioni broj Otvorenog Balkana“ namenjena isključivo državljanima Srbije koji imaju elektronski identitet na Portalu eid.gov.rs, a sa kojim pristupaju Portalu eUprava, i usluga „Slobodan pristup tržištu rada“ namenjena državljanima Albanije i Severne Makedonije koji imaju elektronski identitet na svom nacionalnom Portalu za elektronsku upravu i dodeljen identifikacioni broj Otvorenog Balkana.

E Uprava, Otvoreni Balkan
FOTO: PRINTSCREEN/EUPRAVA.GOV.RS/OPENBALKAN

2. Državljani Srbije, Albanije i Severne Makedonije, koji žele da se zaposle u nekoj od zemalja članica Otvorenog Balkana ili su već pronašli poslodavca, potrebno je da poseduju elektronski identitet na svom nacionalnom Portalu elektronske uprave, a zatim u par koraka sebi kreiraju identifikacioni broj Otvorenog Balkana.

radovi, radnici, mešalica, građevinci, Trg republike
FOTO: VLADA ŠPORČIĆ

Кorisniku će identifikacioni broj Otvorenog Balkana odmah biti dodeljen, a na adresu elektronske pošte dobiće i sertifikat o dodeljenom identifikacionom broju u vidu elektronskog dokumenta.

3. Posle toga, zainteresovani može da pristupi portalu elektronske uprave zemlje u kojoj namerava da se zaposli i podnese zahtev za slobodan pristup tržištu rada.

4. Odredišna zemlja nakon provere donosi konačnu odluku, a najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

E Uprava, Otvoreni Balkan
FOTO: PRINTSCREEN/EUPRAVA.GOV.RS/OPENBALKAN

5. Po dobijanju odobrenja zainteresovani može biti zaposlen, pod istim uslovima kao lokalni državljanin zemlje, do dve godine, a po isteku ovog perioda, može produžiti odobrenje, koje ujedno predstavlja odobrenje za boravak i rad.

E Uprava, Otvoreni Balkan
FOTO: PRINTSCREEN/EUPRAVA.GOV.RS/OPENBALKAN

Više informacija o elektronskim uslugama regionalne inicijative Otvoreni Balkan dostupne su na Portalu eUprava Republike Srbije, a sva pitanja u vezi sa uslugama mogu se uputiti na kontakt centar slanjem mejla na adresu openbalkan@gov.rs ili putem same kontakt forme na Portalu eUprava.

Izvor : kurir.rs

Foto: Printscreen/euprava.gov.rs/openbalkan, Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *