5 MUŠKIH IMENA KOJA SU NEKADA NOSILI SAMO PRIPADNICI PLAVE KRVI

Kada roditelji biraju ime, prvo što im se dopadne jeste kako zvuči, a onda tumače značenje imena. Na osnovu te simbolike odlučuju se koje ime će odabrati za svoju bebu.

Ukoliko očekujete dečaka, a želite da mu date ime koje je povezano sa kraljevima, carevima, imaju značenje gospodara i vladara, evo kojih 5 imena se izdvajaju:

1. David – Ovo je danas jedno od popularnijih imena za dečake, a samo ime je biblijskog porekla i potiče od cara Davida. Na starohebrejskom znači – „onaj koji je voljen“ ili „izabran od Boga“.

2. Despot – Muško ime Despot označava onoga ko je – „naslednik“; „gospodar“; „koji je predodređen da vlada“; „koji je rođen da bude uspešan u svemu“.

Dečak / ilustracija
Dečak / ilustracijafoto: Volodymyr Tverdokhlib / Alamy / Alamy / Profimedia

3. Uroš – Bilo je posebno važno u vreme vladavine dinastije Nemanjića. Ovo ime je u istoriji Srbije bilo namenjeno isključivo za plemstvo i vladare, dok se „u narodu“ ređe davalo deci. Ime Uroš je najverovatnije poteklo od slovenske reči „ur“, a sa značenjem – „gospodin“; „vladar“, na koje je dodat jedan od deminutivnih nastavaka, pa u bukvalnom prevodu znači „mali vladar“; „gospodinčić“.

4. Stefan – Ime Stefan vodi poreklo od grčke reči „stephanos“, što znači „kruna, venac“, pa bi ime Stefan bukvalno značilo – „krunisan“; „ovenčan“. Ime je duboko povezano sa verom i sa simbolikom venca.

5. Nemanja – U bukvalnom prevodu ime znači „ništa mu ne treba menjati“; „ništa mu ne fali“. Ime koje se u doba dinastije Nemanjić davalo samo plemićkoj deci.

Izvor : Espreso / Yumama/ Prenela M.L.

Foto: Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *