7 RAZLOGA ZBOG KOJIH VAS MOGU VRATITI SA GRANICE

Pasoš koji ne ističe za manje od tri meseca, međunarodna vozačka dozvola, “zeleni karton”, saglasnost roditelja za putovanje maloletnika mlađeg od 16 godina i vaučer o rezervisanom smeštaju, samo su neka od dokumenata bez kojih nema prelaska granice Srbije i odlaska na letovanje u inostranstvo.

Osim toga, pre puta važno je da proverite da li slučajno nemate neku neplaćenu kaznu, bez obzira da li se radi o saobraćajnom prekršaju, neplaćenoj parking kazni, ili dugu za komunalije, kao i da li je sudski postupak koji se vodi protiv vas možda ušao u fazu da vas sud traži poternicom. Jer, pored dokumenata, i ovo mogu biti razlozi da se letovanje završi pre nego što je i počelo, tako što ćete biti vraćeni sa granice.

U nastavku, dakle, šta vam je sve potrebno da bude po propisima, da bi ste bili sigurni da možete preći granicu Srbije.

1. Važenje pasoša ne manje od tri meseca

Najpre je važno da vam pasoš ne ističe za manje od tri meseca. Pre svega, ovo je važno ukoliko putujete u države Evropske unije. Međutim, od ostalih turističkih destinacija na koje odlazi najveći broj domaćih turista, i Turska je među državama koja zahteva da vaša putna isprava ima važeće trajanje duže od šest meseci. Zbog toga, u većini turističkih agencija uglavnom traže da pasoš važi šest meseci od datuma povratka, nebitno od destinacije na koju putujete, kako bi se izbegla situacija da u se u inostranstvu zateknete sa nevažećom putnom ispravom.

Obratite pažnju i na još jednu stvar. Deci do 14 godina pasoši se izdaju na period od 3 ili 5 godina, zavisno od uzrasta, a odraslima 10, tako da ako ste ga izvadili u isto vreme, to ne znači da u isto vreme i ističe. Dakle, ne rukovodite se datumom kada ste vi kao odrasli izvadili novi pasoš, već proverite dok kada važi dečji.

2. Identični lični podaci u pasošu i na avionskoj karti

S obzirom na to da u našem jeziku ogromna većina ličnih imena i prezimena sadrži slova naše abecede kao što su Đ, Ć, Š ili Ž, izuzetno je važno da na putnim dokumentima, kao što je avionska karta, vaši lični podaci budu napisani potpuno isto kao što su u pasošu ili ličnoj karti.

3. Gde treba međunarodna vozačka dozvola

Važeću međunarodnu vozačku dozvolu bez koje nema prelaska državne granice morate imati ako putujete u Italiju, Španiju, Belgiju, Dansku, Lihtenštajn, Monako, Norvešku, Nemačku, Francusku, Holandiju, Rusiju, Švajcarsku i Švedsku.

Zahtev za izdavanje se podnosi u Auto-moto savezu Srbije i traje koliko i obična vozačka dozvola.

Međunarodna vozačka dozvola nije potrebna za putovanje u neku od država u našem okruženju: Crnu Goru, Hrvatsku, Severnu Makedoniju, Sloveniju i Grčku.

Vozačka dozvola
Vozačka dozvolafoto: Nebojša Mandić

4. Gde treba “zeleni karton” i da li se traži putno osiguranje?

“Zeleni karton”, kao i dokaz da je vaše vozilo osigurano, potrebni su ukoliko putujete u Severnu Makedoniju, BiH, Tursku, Tunis i još neke zemlje.

Putno osiguranje, kao što piše na sajtu MUP-a, obavezno je bez obzira na to na koju destinaciju putujete, mada su u praksi retki slučajevi da će vam na granici tražiti taj dokument.

5. Neophodna je saglasnost za putovanje deteta u inostranstvo

Kao što smo već pisali, da bi dete koje ima navršenih 16 ili manje godina, moglo da pređe granicu Srbije, bilo da putuje samo ili u pratnji drugog lica koje mu nije roditelj ili zakonski zastupnik, ono mora posedovati overenu saglasnost oba roditelja, bez obzira da li su oni u braku ili ne, odnosno zakonskog zastupnika. U slučaju da samo jedan biološki roditelj obavlja roditeljsku obavezu, onda je za putovanje maloletnog lica u inostranstvo dovoljna samo njegova saglasnost.

6. Ne zaboravite vaučer i novac

Konačno, na putovanje nećete moći da odete ukoliko se dogodi da uz sebe nemate vaučer kao dokaz da ste rezervisali smeštaj tamo gde planirate da odete, jer to u nekim slučajevima, pre polaska na put, traže turističke agencije.

Za nekolicinu država važi da vam je potrebno pozivno pismo onoga kod koga putujete u inostranstvo, a kod nekih zemalja postavljeni uslov za ulazak na njihovu teritoriju je imate dovoljno novca kod sebe, izračunato po danu boravka.

Informaciju o tome za koje države vam treba pozivno pismo, odnosno, novac, možete pronaći na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

7. Kako da znate da li imate neplaćenu kaznu ili se protiv vas vodi sudski postupak

Što se tiče prvog pitanja, najpre internet u pretraživaču ukucajte “registar neplaćenih novčanih kazni i drugih novčanih iznosa”, a kada pristupite tom sajtu jednostavnim ukucavanjem svog matičnog broja dobićete informaciju da li možda imate neku neplaćenu kaznu.

Naime, sve neplaćene novčane kazne, troškovi postupka i drugi novčani iznosi koji su izrečeni pravosnažnom i izvršnom odlukom suda ili putem konačnog i izvršnog prekršajnog naloga koji nisu plaćeni u zakonski ostavljenom roku, upisuju se u taj Registar.

Ako vas zbog ovoga zaustave na granici, rešenje je da u najbližoj pošti izmirite dugovanja i s uplatnicom, kao dokazom, nastavite putovanje.

Izvor : Espreso / Blic / Predrag Vujanac / Prenela: A.P

Pasošfoto: Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *