90 POSTO SRBA NE ZNA ODGOVOR NA OVO PITANJE

Iako neka naizgled laka pitanja, koja spadaju u ona koja se „uče još u osnovnoj školi“, čak i kada odrastemo mogu nas baciti u veliko razmišljanje. Jedno od takvih pitanja definitivno jeste i ono koje se tiče mladunčeta košute. Verujemo da se već sada preispitujete.

Jelen važi za jednu od najplemenitijih životinja na našim prostorima. A da je poštovan i kod nas u Srbiji, govori i to što se baš ovaj gorski kralj nalazi na grbu Srema. Međutim, svi znamo da se ženka jelena naziva košuta, ali problem nastaje kod pitanja – kako se zove njeno mladunče? Ne, nije lane.

Devedeset odsto ljudi će odmah odgovoriti lane, ali to je greška. Mladunče košute naziva se – tele, baš kao i mladunče krave. Lane je mladunče srne.

Da li rečnici razlikuju mladunče od srne i od košute?

Rečnik Matice srpske (RMS), najpre, ne razlikuje ova dva pojma (kaže da je lane mladunče srne ili košute).

Začudo, Rečnik srpskog jezika, koji je rađen na bazi RMS, kaže da je lane mladunče srne, a pod tele daje značenja: 1. mladunče govečeta, 2. mladunče košute.

Znači da i leksikografija poznaje razliku.

Razlika između srne i košute

U pitanju su različite životinjske vrste. Košuta je ženka jelena, a srna ženka srndaća. Košute su mnogo veće, krupnije, jake, sa tamnijim repom i kravolike.

Srne su nežne, tanane, dugonoge i sa svetlijim repom.

Izvor : Espreso/Nportal.rs

Foto : Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *