AKCIZE PONOVO DIŽU CENE GORIVA

Dizel će zbog povećanja akciza za osam odsto umesto 204 dinara po litru od 1. oktobra koštati oko 210 dinara, a cena benzina će sa 189 porasti na 195 dinara, rekao je stručnjak za energetiku Nebojša Atanacković.

Atanacković je rekao da akcize od februara 2021. godine nisu usklađivane sa akciznim kalendarom, odnosno povećavane, već su povremeno smanjivane u različitim iznosima do oko 15 odsto.

– Na osnovu povećanja akcize i poreza dizel bi po usvajanju zakona trebalo da košta oko 210 dinara po litru, a benzin 195 dinara – rekao je Atanacković za Betu.

Vlada Srbije usvojila je pre dva dana Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, kojim je predloženo povećanje akciza na derivate nafte, duvanske prerađevine i alkoholna pića, kafu i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta za osam odsto. Taj zakon će se primenjivati od 1. oktobra 2023. godine, s tim da je za deo odredbi predviđena kasnija primena.

U obrazloženju predloga je navedeno da će povećanje akcize, kao posebnog poreza, povećati budžetske prihode za oko četiri milijarde dinara do kraja 2023. godine.

Atanacković je rekao da je odlaganje povećanja akcize oko dve godine uticalo da inflacija ne bude još veća, a da ovo povećanje neće uticati na njeno smanjenje, naprotiv može izazvati lanac poskupljenja.

Dodao je da se nada da cena nafte na svetskom tržištu neće rasti, što bi dodatno podiglo cena naftnih derivata.

Izvor : kurir.rs/Beta

Foto : Zorana Jevtić, Shutterstock/Maja Marjanovic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *