AKO IMATE OVE KOVANICE OD DVA EVRA MOŽETE ZARADITI PRAVO BOGATSTVO!

Iako je jedna od najmanjih zemalja u Evropi, kovanice nastale u Monaku su među najcenjenijima među kolekcionarima novčića.

Na popisu se nalazi i jedna kovanica iz Vatikana.

Stranica Florinus napravila je pregled najcenjenijih kovanica od dva evra, među kojima se ističu neki primerci čija vrijednost dostiže i hiljade evra.

Na vrhu liste nalazi se kovanica Grejs Keli iz 2007, koja je ušla u opticaj zbog pomena na slavnu princezu od Monaka koja se udala za princa Rajnera III, piše Večernji list. Princeza Monaka svetsku slavu stekla je ulogama u vesternu „Tačno u podne“ (1952) i pustolovnom filmu Devojka sa sela (1954), koja joj je donela nominaciju za Oskara.

Florinus je 2021. pisao da je vrednost kovanice 4.749,95 evra, a novčić je toliko dragocen jer je to bio najređi prigodni kovani novac od 2 evra između 2007. i 2014. godine. Kovanica je izdata u 20 hiljada primeraka, a na aversu je pomenuti lik princeze Keli. Na desnoj strani iskovano je ime zemlje porekla, Monaka, kao i godine izdanja (2007). Ispod kose princeze nalaze se inicijali dizajnera kovanice „RBBaron“, a na poleđini je prikazana uobičajena znamenka apoena od 2 evra.

Na drugom mestu nalazi se još jedna kovanica koja se može pronaći u Monaku. Ovaj novčić, vredan gotovo 2.000 evra, prikazuje Kneževsku palatu Monaka, a zbog malog izdanja, od samo 10 hiljada komada, stekla je prestižnu reputaciju među kolekcionarima. U opticaj je puštena na 800. godišnjicu palate u Monaku, čija istorija seže u 1215. U narednim vekovima različiti vlasnici palate oblikovali su rezidenciju u jednu od najluksuznijih u Evropi, a danas je Kneževska palata postala jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija Monaka. Što se tiče izgleda kovanice, na aversu je prikazana upravo palata na litici, a okružena je okeanom. Na gornjem delu napisano je „Monaco“, dok se ispod može pronaći natpis „1215 FOUNDATION DE LA FORTERESSA“, pri čemu 1215. označava godinu osnivanja dvorca.

Na trećem mestu našla se kovanica čija je vrednost tolika zbog jednog neobičnog razloga – greške u kovanju. Naime, s vrednošću od 1.799,95 evra, na trećem mestu nalazi se litvanska kovanica, na kojoj je greškom napisano „Dievs sveti Litvaniju“, što u prevodu znači „Bog blagoslovi Litvaniju“, dakle ne Letoniju. Prema narodnoj banci Litvanije, pustili su u opticaj oko 10% (500 komada) neispravnih kovanica. Isprva su se novčići mogli kupiti za devet evra, a trenutno cena kovanice premašuje 1.700 evra.

Iako je jedna od najmanjih zemalja u Europi, kovanice nastale u Monaku su među najcenjenijima među kolekcionarima novčića. To potvrđuje i činjenica da se na četvrtom mjestu Florinusovog popisa nalazi kovanica koja je izdata povodom 10. godišnjice braka princa od Monaka Alberta i princeze Šarlin. On je, inače, dete princa Rajniera II i slavne američke glumice grej Keli, čiji je lik, spomenuli smo, iskovan na aversu najskuplje kovanice od 2 evra na svijetu. Vrednost ove kovanice procjenjuje se na 695,95 eura, a na prednjoj strani prikazani su upravo profili princa Alberta i princeze Šarlin. U donjem delu nalazi se natpis „2011 MARIAGE PRINCIER 2021“ (hrv. 2011. Prinčevo venčanje 2021), dok se u gornjem delu nalazi zemlja porekla „Monaco“.

Konačno, peto mesto, s procenjenom vrednošću od 154,95 evra, zauzela je jedna kovanica nastala u Vatikanu, koja je izdata na 75. godišnjicu grada. Prepoznaćete je po papskoj bazilici svetog Petra koja je okružena konturama Vatikana. S leve strane kompozicije nalazi se natpis „75 ANNO DELLO SATO“ (lat. 75 godina za domovinu). Inače, kovanice od 2 evra iz Vatikana obično su vredne zato što ih kolekcionari odabiru zbog njihove retkosti ili religijskih motiva. Na mnogima od njih nalazi se, na primer, i Ivan Pavle II, jedna od najpoznatijih osoba u istorije hrićanstva.

Izvor : Espreso/Blic Biznis/Preneo D.M.

Foto: Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *