AKO ISPOŠTUJETE OVA 4 PRAVILA BIĆE VAM PUNIJI NOVČANIK

Kriza ili ne – uvek postoji rešenje koje nam može doneti više novca, a samim tim i mirniju finansijsku situaciju. To rešenje je jednostavno, postoji već vekovima i zove se – više para. Jer, može da se dogodi da nešto poskupi, ali onaj ko ima novca – moći će i dalje sebi da priušti čak i skuplje stvari. Kupovina – uvek na kraju meseca

Ljudi obično kupuju obuću, odeću, odu na ručak, u izlazak, troše mnogo više novca na početku meseca, odnosno kada stigne plata. To je najveća greška. Zato je uvek bolje da se na početku meseca strpite, pa tek na kraju kada vidite koliko vam je ostalo i sebi priuštite neko zadovoljstvo. Lakše ćete to podneti kada znate da vam za par dana stiže nova plata.

štednja, kasica prasica
FOTO: SHUTTERSTOCK

Zamislite da imate manje nego što zaista imate

Ne znate šta imate dok to ne nestane, zbog čega pretvaranje da imate manje može biti kreativan način da uštedite novac. Postavite automatsko prenošenje novca sa vašeg tekućeg računa na vaš štedni račun, tako će sve što vam ostane tokom jednog meseca odmah otići na štednju. Pored toga, možete otvoriti i štedni račun u odvojenoj banci, tako da niste u iskušenju da prenosite novac na vaš tekući račun.

Ostavite nešto na računu

Prva stvar koju morate da primenite, ukoliko vam plata leže na račun, jeste da nikad ne podižete sav novac odjednom. Ljudima je nekada prosto mrsko odnosno teško da odu do bankomata pa gledaju da što duže izdrže sa novcem koji imaju u novčaniku, tako se odreknu nekih stvari koje ne mogu da plate karticom i naravno uštede, a da nisu ni svesni.

kasica, kasica prasica, štednja
FOTO: SHUTTERSTOCK

Jasno odredite cilj za koji štedite

Iako možda na kraju nećete kupiti baš to što ste zamislili, svakako će vam ušteđen novac dobro doći, ali ako odredite da nešto želite da kupite i izračunate koliko novca morate da odvajate ‘sa strane’ od svake plate, sigurno je da ćete uspeti da uštedite.

Svima je potreban novac i to iz mnogo razloga, ali ako postoji tačno određeni cilj za koji štedite, onda se usredsredite na njega. Nije važno da li je to plaćanje godišnjeg odmora ili otplaćivanje duga, sve dok gradite naviku štednje, imajući na umu cilj zbog kojeg se osećate radosno.

Izvor : biznis.kurir.rs/Kamatica

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *