AKO KUPUJETE PREKO INSTAGRAMA, OVIH PROFILA SE KLONITE

Broj potrošača koji se javljaju potrošačkim organizacijama, a u vezi sa kupovinom putem društvenih mreža od neregistrovanih prodavaca, svakodnevno raste, a objavljena je i nova crna lista trgovaca.

Nažalost, u ovakvoj situaciji, odredbe Zakona o zaštiti potrošača nisu primenjive (ne važe) i potrošačke organizacije nisu u mogućnosti da postupaju, niti da pruže adekvatne pravne savete, izuzev da potrošače upute na samostalni sudski postupak.

Zbog toga je, Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine (UZPV) u saradnji sa potrošačkim organizacijama članicama Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), izvršilo proveru određenog broja trgovaca na društvenim mrežama i utvrdilo spisak onih za koje se sumnja da ne posluju u skladu sa propisima.

Taj spisak se stalno ažurira i upravo je objavljen novi.

Crnu listu trgovaca možete pogledati sada i na zvaničnom sajtu Udruženja za zaštitu potrošača.

Kako je rečeno, reč je o trgovcima koji svoju robu prodaju putem Instagrama, a koji imaju i više od 5.000 pratilaca na svojim profilima.

Ovo je lista od prvih 15:

Instagram
foto: PRINTSCREEN/NACIONALNA ORGANIZACIJA POTROŠAČA SRBIJE

Pretpostavka je da na listi postoje trgovci koji su eventualno i registrovani, a na listi su se našli iz razloga što ne poštuju Zakon. Svaki trgovac koji dostavi dokaz da posluje u skladu sa Zakonom, biće uklonjen sa liste. Lista nije konačna, svakodnevno će biti ažurirana.

NOPS moli potrošače koji imaju bilo kakav problem s neregistrovanim trgovcima koji posluju putem društvenih mreža da dostave nazive profila.

Kako da znate da je stranica za prodaju na Instagramu lažna?

Kako je ranije rekao pravni savetnik iz NOPS, Marko Dragić, trgovac koji svoju prodaju vrši putem interneta, u obavezi je da na vidnom i dostupnom mestu naznači: Poslovno ime, adresu sedišta, kontakt podatke, matični broj (MB), poreski identifikacioni broj (PIB), detaljne podatke o ceni proizvoda, koji uključuju i troškove dostave i ostale manipulativne troškove.

Izvor : Espreso/Blic

Foto: Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *