AKO ODBIJETE KUMSTVO, VERUJE SE DA VAM SLEDE VELIKE ŽIVOTNE KAZNE

Kada kažemo kum ili kuma – prva asocijacija koja većini pada na pamet je prijatelj za ceo život, koji vas nikada neće izdati, i na koga ćete moći da se oslonite u svakom trenutku. Upravo se kumstvom prijateljska veza podiže na mnogo viši nivo, postajete kao porodica.

Za Srbe, kumstvo je svetinja, a evo zašto se nikad ne odbija. Kumstvo spada u duhovno srodstvo i može biti kum pri krštenju, kao duhovni otac detetu, na primer, i kum na venčanju, kao svedok stupanja dve osobe u brak.

A da li ste se nekada zapitali šta se dešava, ukoliko ne prihvatite kumstvo?

Jedno od verovanja glasi da ako odbijete da budete kum na venčanju, kroz život će vas pratiti nesreća i nikada nećete pronaći svoju srodnu dušu, jer ste odbili da pred Bogom i ljudima svedočite o braku dvoje ljudi.

Osim nesreće u ljubavi, takođe se kumstvo ne odbija jer donosi i usamljenost do kraja života i da čovek koji je odbio neće pored sebe imati pravog prijatelja. Takođe se veruje da osoba koja ne pristane da kumuje na krštenju deteta nikada neće imati „poroda“, jer nije bio spreman da na sebe preuzme jednu veliku duhovnu obavezu.

Nažalost, u današnje vreme prva pomisao kada nas neko pita da li hoćemo da budemo kum/kuma, jeste da li imamo dovoljno novca da opravdamo u potpunosti ovu ulogu u životu dragih nam ljudi.

Izvor : Espreso/ Blic Žena/ M.B/ Prenela V.A

Foto: Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *