BANKE OD SEPTEMBRA DIŽU CENE

Dogovor između Narodne banke Srbije (NBS) i poslovnih banaka o „zamrzavanju“ svih naknada i provizija prestaje da važi 1. septembra. Od tog datuma će banke moći da povećaju cene svojih usluga.

Poslovne banke u Srbiji su od 1. septembra prošle godine smanjile naknade, odnosno vratile ih na nivo od 1. januara 2021. godine, kako im je preporučila Narodna banka i dala period za moratorijum do 1. septembra. Ovaj datum se bliži, a vrlo je moguće da će banke čim ovaj rok istekne podići naknade.

To znači da će građani od 1. septembra plaćati skuplje vođenje platnog računa, korišćenje kreditne kartice, prenos novca putem trajnog naloga, uzimanje keša na bankomatu druge banke, korišćenje čekova i slično. Dejan Gavrilović iz udruženja za zaštitu bankarskih klijenata „Efektiva“ kaže da nema najava od strane NBS da će ona taj moratorijum da produži, pa je zbog toga siguran da će banke da povećaju te provizije.

„Banke su pohlepne i koriste svaku priliku za poskupljenje usluga. Ovu priliku koristim da apelujem na NBS da produži taj moratorijum jer banke već odlično zarađuju na provizijama. Na primer, u pojedinim bankama je 600 dinara mesečno održavanje računa i recimo podizanje gotovine se računa 300 dinara. Samo te dve stvari koje se urade po jednom mesečno, koštaju skoro 1.000 dinara“, navodi sagovornik.

Izvor : Espreso/Informer

Foto : BETA/OMS, Printscreen/RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *