BEZ OVOGA USKORO NEĆETE MOĆI NI DA KUPITE NI DA PRODATE STAN

Sve zgrade preko 10.000 kvadrata, bilo privatne bilo državne, uskoro će morati da poseduju sertifikate zelene gradnje, tj. energetski pasoš. Zakon o planiranju i izgradnji, kojim se propisuje ova obaveza, uveliko se nalazi u skupštinskoj proceduri, u pitanju su novi propisi za kupovinu i prodaju stanova i pitanje je trenutka kada će oni i stupiti na snagu.

Novi zakon koji se već nalazi u skupštini, a tiče se pitanja zelenih pasoša u sistemu stambenih objekata u Srbiji, uskoro bi mogao da ima značajan uticaj prilikom kupovine nekretnina. Krajem meseca maja Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, izjavio da stanovi neće moći ni da se prodaju, a ni kupuju bez energetskog pasoša.

– Mi već 12 godina imamo pravni okvir i strateška dokumenta koja regulišu energetsku efikasnost zgrada ali za to vreme nije urađeno mnogo iz razloga što nije bilo dovoljno zakonskih rešenja kako bi se to i stimulisalo. Danas sam predstavio izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji koje predviđaju veoma mnogo novina kada je u pitanju energetska efikasnost zgrada – prvo predviđaju da sve nove zgrade moraju da imaju zelene pasoše, istakao je ministar Vesić.

Novi propisi, energetski pasoš i uticaj na cenu kvadrata

Milić Đoković, procenitelj za nekretnine kaže za „Blic Biznis“ da će ovo imati značajnog uticaja na kupovinu nekretnina.

– Uticaće na kupovinu tako da će doći do normalizacije cena. Tačno će se znati šta se kupuje, a šta prodaje. Lakše će se prodavati stanovi koji manje troše energije, situacija je vrlo slična kao i sa automobilima, lakše se prodaju oni koji manje troše, kaže Đoković.

Zeleni pasoši bi uskoro mogli da budu bitan faktor u kupovinu i gradnji zgrada u Srbiji.

Šta je zeleni, energetski pasoš?

Zeleni pasoš ili energetski pasoš je sertifikat koji sadrži podatke o energetskim svojstvima zgrade. Sadrži sve podatke o potrebnoj energiji za grejanje, kvalitetu zgrade, kao i preporuke za smanjenje potrošnje energije.

Ove pasoše izdavaće organizacije koje su ovlašćenje od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije. Ovaj dokument biće neophodan prilikom dobijanje dozvole u fazi prijema zgrade.

Kome je potreban zeleni, energetski pasoš?

Energetski pasoš je potreban svima koji žele da rade ili rekonstruišu objekat.

Energetski pasoš je potreban onima koji žele da kupe ili daju u zakup nekretninu

Energetski pasoš je potrreban onima koji uzimaju kredit. Ukoliko kupuju stan ili žele da ga zamene za veći ili pak da adaptirate ili rekostruišete postojeći.

Izvor : Espreso / Telegraf / Blic Biznis

Foto : Profimedia, Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *