BEZ PRISTUPA VODI ŽIVOTINJE SU PODLOŽNE TOPLOTNOM UDARU! 

Letnji dani donose visoke temperature koje mogu biti izuzetno opasne za gradske životinje na ulicama. Psi, mačke, ptice i druge životinje nemaju uvek pristup vodi, što može dovesti do dehidracije i ozbiljnih zdravstvenih problema.

Udruženja građana koje dobrovoljno spasava životinje Animal rescue Srbija ističe u svom postu na Instagramo zašto je važno da gradskim životinjama ostavljamo svežu vodu. – Voda je ključna za održavanje osnovnih fizioloških funkcija. Tokom leta, životinje gube više tečnosti zbog visokih temperatura i povećane aktivnosti. Voda pomaže životinjama da regulišu svoju telesnu temperaturu. Bez pristupa vodi, životinje su podložne toplotnom udaru. Sveža voda je esencijalna za probavu, cirkulaciju i funkciju organa – naveli su oni.

https://www.instagram.com/p/C8od-yesyLe/?utm_source=ig_web_copy_link

Da bi se izbegli eventualni sukobi sa komšijama, važno je pažljivo birati mesta gde ćete ostavljati vodu za napuštene životinje. – Vodu možete ostaviti malo dalje od ulaza u zgradu, na mestima gde neće smetati prolaznicima. Napuštene životinje će je pronaći, jer imaju razvijeno čulo mirisa. Postavite posude s vodom u hladu kako bi voda ostala što hladnija i svežija. To će pomoći u sprečavanju pregrevanja i isparavanja – savetuju u ovom udruženju.

Dodaju da se posudice postave na mesta koja su donekle zaklonjena, kako bi se smanjio rizik da neko namerno prolije ili ukloni vodu.

– Gradske životinje nisu samo psi i mačke. Ptice, ježevi i druge male životinje takođe imaju povećanu potrebu za vodom tokom letnjih dana. Ako je moguće, menjajte vodu nekoliko puta dnevno kako bi uvek bila sveža i hladna. To će pomoći u sprečavanju razvoja bakterija – savetuju oni.

Izvor : Kurir.rs

Autor: Mina Branković

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *