BITCOIN NE PRESTAJE DA RASTE, PREMAŠUJE 57.000 DOLARA

Bitkoin je u utorak dostigao dvogodišnji maksimum na osnovu znakova da veliki igrači kupuju kriptovalutu, dok je manji rivalski etar premašio 3.200 dolara po prvi put od 2022.

Bitkoin je ojačao više od 10% u dve sesije, čemu je pomoglo objavljivanje u ponedeljak kripto investitora i softverske firme MicroStrategy. Firma je nedavno kupila oko 3.000 bitkoina za izdatak od 155 miliona dolara.

Originalna i najveća kriptovaluta po tržišnoj vrednosti takođe je nedavno podržana odobrenjem fondova kojima se trguje na berzi (ETF) u vlasništvu bitkoina u Sjedinjenim Državama. U ponedeljak je obim trgovanja u nekoliko fondova narastao, a kripto-povezane firme su takođe porasle, za razliku od nervoznih širih tržišta.

kriptovaluta, bitkoin
FOTO: PRINTSCREEN/RTS, SHUTTERSTOCK

Bitkoin je porastao čak 57.036 dolara u azijsko jutro, što je najviši nivo od kraja 2021. Eter je porastao na 3.275 dolara, najviše od aprila 2022. godine. „Ponuda ima samo toliko… ali potražnja koju su pokrenuli američki spot ETF-ovi izgleda da je nemilosrdna“, rekao je Džastin d’Anetan, šef partnerstva u Aziji u Keirock-u, proizvođaču digitalnih sredstava.

Glavni podsticaj trenutno je događaj prepolovljenja bitkoina u aprilu. Ovaj proces je dizajniran da uspori oslobađanje bitkoina, čija je ponuda ograničena na 21 milion – od kojih je 19 miliona već iskopano – smanjenjem nagrade za proizvodnju tokena na pola.

Bitcoin
FOTO: PRINTSCREEN/KURIR TV

Bitkoin je do sada u februaru dobio 32% na vrednosti, krećući se prema svom najvećem jednomesečnom dobitku od januara 2023. godine, a zamah raste i izvan investicione zajednice.

Platforma društvenih medija Reddit, koja je 22. februara podnela zahtev za izlistavanje svojih akcija na njujorškoj berzi, saopštila je da je uložila mali deo svojih viška gotovinskih rezervi u bitkoin, otvara novu karticu, eter i matic, izvorni token za Poligonska mreža, kao oblik plaćanja za prodaju određenih virtuelnih dobara.

Izvor : kurir.rs/Darko Mulic

Foto: Abdelkarime Achtaou / Alamy / Alamy / Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *