BOLJE JE DA NE SLAVITE SLAVU NEGO DA SLAVITE U KAFANI

Vernici treba da proslave kako Svetog Nikolu, tako i sve ostale slave na najjednostavniji način, u domu, u krugu porodice i sa najbližim prijateljima i rođacima, a ne u restoranima sa muzikom, jer to ne priliči pravoslavnoj veri, poručio je protojerej-stavrofor Ljubivoje Radović.

Naime, počeo je Božićni post, a u toku je i period slava. Vernici 9. decembra proslavljaju Svetog Alimpija, a zatim je 19. i Sveti Nikola. Međutim, kao i svake godine mnogi vernici se pitaju kako pravilno treba proslaviti slavu kao i da li je greh slaviti u kafani.

– To je porodični praznik koji se proslavlja u krugu porodice i sa najbližim prijateljima i proslavljanju slave nije mesto u restoranima, kafanama, nije mesto uz muziku, nego jednostavno da slavimo kako priliči pravoslavnom verniku. Treba proslaviti bez preterivanja, jer smisao slave i nije u preterivanju u jelu i piću, nego u duhovnom raspoloženju, pre svega u dolasku u crkvu da se tu pomolimo Bogu, a onda da tu molitvenu atmosferu prenesemo u svoju domaću ili malu crkvu – rekao je jednom prilikom Radović za RTS uoči Nikoljdana, jedne od najvećih srpskih slava.

SNS proslavlja slavu Svetu Petku, SNS, SNS slava, slava, krsna slava, slavski kolač
FOTO: ANA PAUNKOVIĆ

On je tada dodao da ogroman broj naših pravoslavnih hrišćana slavi slavu, ali ne zna ništa o svetitelju koga proslavlja. Ukazao je da su nekada domaćini dvorili slavu, gosti su sedeli i bili na obedu, a domaćin je stajao i nije želeo da sedne, poštujući svetitelja koga proslavlja i poštujući goste koje je prizvao u svoj dom.

Ljubivoje Radović
FOTO: PRINTSCREEN/RTS

– A mi hoćemo da tu atmosferu prenesemo u kafanu, to jedno s drugim ne ide. Bolje je da čovek ne slavi nego da slavi naopako, da slavi onako kako ne priliči pravoslavnoj veri i pravoslavnim hrišćanima – istakao je tada Radović.

Naveo je tada i da su se mnogi običaji u našem narodu menjali, prekidali i obnavljali, a jedino je slava ostala uvek.

– Slavili su naši preci u rovovima, u najvećim oskudicama, stradanjima i patnjama. Bilo na koji način, ali nikako nisu dozvolili da se prekine slavljenje krsne slave – zaključio je tom prilikom Radović.

Izvor : Kurir.rs/ A. K.

Foto: Nebojša Mandić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *