BRŽE DO HUMANITARNE POMOĆI

Srbija bi uskoro trebalo da dobije jedinstveni registar organizacija civilnog društva koje će jedna srpska poslovna banka osloboditi provizija prilikom uplata humanitarnih donacija na njihove namenske račune.

Oslobađanje od provizija važiće za sve grupe klijenata i za sve načine uplata koje se realizuju preko ove banke, bez obzira na to u kojoj je račun otvoren i na koji se donacija upućuje. Ova inicijativa pokrenuta je u cilju afirmacije i osnaživanja kulture davanja u našoj društvenoj zajednici.

– Veoma se radujemo što smo kroz međusektorsko delovanje i saradnju uspeli da pronađemo kvalitetno i održivo rešenje za podršku radu civilnog sektora. Verujemo da će kreiranje registra i ukidanje provizija na uplate humanitarnih donacija na namenske račune doprineti stvaranju povoljnijeg i podsticajnijeg okvira za davanje i filantropiju. Cilj nam je da na jednom mestu okupimo sve aktere civilnog sektora čiji je rad transparentan, kontinuiran, poštovanja vredan i čiji rezultati zaslužuju dodatni podsticaj i veću vidljivost. Ponosni smo što će na ovaj način mnoga dobra dela i ideje biti realizovane – istakao je Predrag Mihajlović predsednik Izvršnog odbora OTP banke.

Humanitarna Pomoć, Crveni Krst, Porodica Bojčić

PRIKUPLJENO OKO 33 MILIONA €

Procene su da je u Srbiji tokom 2022. godine putem donatorskih akcija sakupljeno oko 33 miliona evra za različite humanitarne potrebe u više od 4.600 akcija.

Očekuje se da ukidanje provizija ne samo da može da podstakne intenzivniju donatorsku praksu i osnaži rad civilnog sektora koji se bavi humanitarnim radom, već i da donese uvećanje procenta donacija.Prošla godina beleži pad od čak 21 odsto u visini doniranog iznosa u odnosu na 2021. godinu. Ovaj negativan trend pripisuje se visokoj inflaciji i globalnim nestabilnostima, ali u pogledu oblasti koje najviše motivišu na davanja, tendencije su nepromenjene. Tako se i u 2022. najviše novca skupilo u zdravstvenim i akcijama za lečenje, potom slede davanja za podršku marginalizovanim grupama, dok je smanjene siromaštva na trećem mestu, a odmah iza toga su akcije usmerene na obrazovanje.

Izvor : Kurir.rs

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *