ČAK 50 ODSTO ĐAKA U SRBIJI IMA NEPRAVILNO DRŽANJE

Pred upis u prvi razred osnovne škole, sva deca morala su da prođu sistematske preglede, a po statističkim podacima čak 50 odsto dece, prema izveštajima fizijatra ima nepravilno držanje, više od 60 odsto ravna stopala, dok svako peto dete skoliozu na teritoriji grada Čačka. Ono što je takođe zabrinjavajuće jeste porast broja gojaznih mališana.

– Upis u prvi razred je najveći sistematski pregled u pedijatriji i on obuhvata ne samo pregled pedijatra, nego i laboratorijske analize, konsultaciju logopeda, stomatologa, fizijatra, otorinolaringologa, ofralmologa. U Čačku je ove godine u prvi razred upisano hiljadu mališana, i prema našim statistikama, samo tri odsto čačanskih prvaka ima nedovoljnu uhranjenost, a više od 23% ili prekomernu uhranjenost ili gojazno, rekla je dr Nataša Jovanović, specijalista pedijatrije, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Čačak.

Ona ističe da su svakom detetu merili telesnu visinu, telesnu težinu, izračunavali indeks telesne mase, a potom su ti podaci prikazani na konferenciji pod organizacijom Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje.

– Imamo lepu saradnju sa profesorima fizičkog vaspitanja kako u predškolskim ustanovama, tako i u sportskim centrima, ta saradnja je i rezultovala otvaranje centra za korektivnu gimnastiku od 2019. godine koji nudi program ne samo korekcije postojećih deformiteta, već i prevencije i razvoja motorike kod dece”, istakla je doktorka.

Izvor : Kurir.rs/RINA

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *