CARINA NA KLIK

Uprava carina će 13. novembra početi sa implementacijom projekta eCarina, u saradnji sa Ministarstvom finansija, Delegacijom EU u Srbiji i Privrednom komorom Srbije.

Tim povodom će u Privrednoj komori Srbije biti organizovana panel diskusija „Carina na klik“, koja će okupiti stručnjake, predstavnike državnih institucija, donatore i vodeće kompanije u Srbiji, koje se bave međunarodnom trgovinom, najavili su iz PKS.

Država je u nastojanjima da poboljša carinski sektor i olakša međunarodnu trgovinu, uz podršku Evropske unije, pokrenula projekat eCarina, koji ima za cilj da modernizuje i automatizuje carinske procedure i uskladi ih sa evropskim standardima.

U partnerstvu sa Ministarstvom finansija i uz finansijsku podršku Evropske unije vrednu devet miliona evra, Uprava carina radi na nabavci i implementaciji informaciono-komunikacione opreme, razvoju softverskih sistema i njihovoj integraciji u postojeći IT sistem.

Osim tehničkih aspekata, projekat eCarina se bavi i administrativnim kapacitetima kako bi se obezbedila usklađenost sa evropskim carinskim zakonodavstvom.Uprava carina će brže obrađivati sve potrebne informacije i dokumentaciju, čime će se smanjiti vreme čekanja i troškovi poslovanja. Brži protok robe, manje administrativnih prepreka i usklađivanje sa evropskim standardima direktno doprinose rastu trgovine, povećanju prihoda i smanjenju operativnih troškova.

Izvor : Kurir.rs/Telegraf

Foto: Promo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *