ČEMU SLUŽE NALEPNICE NA VOĆU I POVRĆU ?

Jeste li se ikada zapitali zašto kruška ili paprika imaju posebnu nalepnicu? 

Nalepnice za proizvode važne su za prodajni lanac, od pakovanja i otpremanja do isporuke i prodaje u prodavnici sa mešovitom robom.

Oni takođe mogu biti od pomoći potrošačima. Ali moraćete da znate kako dekodirati cifre da biste razumeli šta brojevi znače, piše Huffpost.

Zašto proizvodi to imaju?

Međunarodna federacija standarda za proizvode, globalna industrijska grupa, reguliše i dodeljuje nalepnice i kodove. Postoji i postupak odobrenja koji se odvija pre nego što proizvod dobije nalepnicu.

“Međunarodna federacija za proizvodne standarde dodeljuje nalepnice i kodove na osnovu podnosilaca zahteva koji ispunjavaju zahteve i primaju dovoljnu podršku od raznih udruženja proizvođača širom sveta”, objasnila je Brajana Šels, direktorla marketinga u Stemilt Growers koja takođe radi u Odboru za identifikaciju proizvoda za Međunarodno udruženje za sveže proizvode.

Ove su oznake način za prepoznavanje proizvoda, praćenje inventara i mogu razlikovati sortu kao i zemlju porekla.

“Nalepnice se koriste na svim vrstama voća i povrća u svrhu identifikacije. Korisni su u različitim tačkama lanca nabavke”, rekao je Džef Salcenberg, rukovodilac programa i kategorije proizvoda za New Seasons Market.

Kako to pomaže pošiljaocima i onima koji pakuju?

“Pomaže nam da isporučimo pravi proizvod kupcu i osiguravamo da su opremljeni da ga provedu kroz svoje zalihe i prodajne sisteme”, rekla je Šels.

Ako nešto pođe po zlu ili dođe do povraćaja, ove oznake čine tikvicu ili krompir lakšim za praćenje.

“Poreklo i kod serije alati su za bezbednost hrane koji omogućavaju prodavcima da pronađu proizvode uključene u određenu seriju ili pošiljku, u slučaju povlačenja”, rekla je Eni Majers, vlasnica Myers Produce, regionalne transportne kompanije.

Kako nalepnice pomažu prodavnicama sa mešovitom robom?

Kada kamioni puni voća i povrća stignu u prodavnicu, nalepnice pružaju informacije o sorti, ceni i mestu porekla.

“Oni pomažu kasirima i samouslužnim blagajnama da tačno identifikuju artikle prema broju na nalepnici koji je dodeljen određenom voću ili povrću”, objasnio je Salcenberg.

Uzmimo, na primer, jabuke. Prodavnica sa mešovitom robom može imati mnogo vrsta crvenih jabuka za prodaju — Fuji, Honeycrisp, Gala, McIntosh, Pink Lady, Red Delicious. Neistreniranom oku možda ih je teško razlikovati (naročito između organskih i konvencionalnih), ali brojke će pomoći, prenosi Večernji list.

“One su važne za prepoznavanje vrsta i sorti proizvoda i pomažu u prodaji voća i povrća po ispravnoj ceni”, rekla je Šels.

Kako možete znati da li je organsko ili konvencionalno?

Jeste li spremni dešifrovati nalepnicu proizvoda na avokadu i mangu? Količina cifara nije slučajna; daju vam naslutiti kako je uzgojeno.

“PLU-ovi (price look up) su četiri ili pet cifara”, rekao je Salcenberg. “Četvorocifreni PLU znači da je proizvod uzgojen konvencionalno, a petocifreni PLU koji počinje s brojem 9 predstavlja sertifikovani organski proizvod.”

Brojevi se koriste globalno. Dakle, bez obzira gde se nalazite u svetu, možete shvatiti šta kod znači. “Dakle, 4011 je žuta Cavendish banana svugde”, dodaje Salcenberg.

Izvor : N1 

Foto : Shutterstock / Naty.M

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *