CENE GROBNIIH MESTA I GARSONJERA U BEOGRADU SKORO IZJEDNAČENE

Sudeći po cenovnicima grobnih mesta u Beogradu, ali i u Novom Sadu, Nišu i većini gradova u našoj zemlji, razlika između cene jedne garsonjere i grobnice sa četiri mesta, sve je manja. Tarife grobnica su od 600.000 do četiri miliona dinara ili 34.000 evra, koliko je na Centralnom, najskupljem, groblju u Beogradu.

U Srbiji grobno mesto ne može da se kupi, ali je moguće kupiti grobnicu za dva, tri, četiri, šest, osam, pa i više mesta, po različitim cenama. One zavise od izgleda, uređenja grobnice, lokacije, a idu i do nekoliko miliona dinara.

grobno mesto, groblje, raka, sahrana
FOTO: SHUTTERSTOCK

„Grobljanski“ posao sigurno je jedan od najunosnijih u Srbiji, zemlji u kojoj je prošle godine broj umrlih bio za 40.000 veći od broja rođenih. Cene prodaje, izdavanja i održavanja grobnih mesta, kao i izrade spomenika, sanduka, krstova, nezaustavljivo rastu.

– Cene su stravične. Sa suprugom sam išla da se raspitam koliko košta grobnica na Centralnom grobljuočekivali smo da je skupo, ali ne ovoliko. Rečeno nam je minimum 15.000 evra za dvoje, a ne znam ko toliku cifru u ova vremena može da finansira – kaže Nada Jović (69), čitateljka Nova.rs.

Kupovina grobnog mesta, međutim, nije jednostavna, čak i ako imate novca, jer su groblja prepuna, pa uglavnom mesto sahrane „ne može da se bira“.

Na Centralnom groblju – do 4 miliona

Kako bismo se uverili u ove astronomske cene, pozvali smo nekoliko nadležnih na grobljima u Srbiji, koji rukovode, između ostalog, i poslovima prodaje grobnica.

Rukovodilac, najskupljeg u Srbiji, Centralnog groblja, već na početku razgovora upozorio nas je da su cene jako visoke.

Beč, groblje
FOTO: SHUTTERSTOCK

– Nema grobnih mesta, naše groblje je zatvorenog tipa, pa je teško kupiti i grobnicu. Sada su u toku pripreme novih mesta, a i kupovina je jako skupa. Cene su od dva do četiri miliona dinara. Za manja mesta sa spomenikom, za troje, su dva miliona, dok su veća, koja su i ozidana, za četvoro, i koštaju četiri miliona dinara. Sad svakako nema mogućnosti kupovine grobnica, ali ako bude neke prodaje, možemo da Vas pozovemo, samo ostavite podatke – rekao je rukovodilac ovog groblja.

Na Novom bežanijskom – od 850.000 dinara

– Grobnica može da se kupi, one petog reda su kao grobno mesto, ali nema ništa ispod 850.000 dinara, a cene idu i do milion. U cenu ulazi odmah i 50 godina zakupa – rečeno je na Novom bežanijskom groblju.

U Zemunu – oko 3 miliona

Takođe, skupoća je i na groblju u Zemunu, koje je, kažu Zemunci, krcato.

– Može da se kupi grobnica za oko tri miliona dinara. U pitanju su velike grobnice sa šest i više mesta – kažu na Zemunskom groblju.

U drugim gradovima Srbije, „umiranje nije ovoliko skupo“, tačnije, cene su nešto niže.

Novi Sad i Niš

U Novom Sadu, za kupovinu grobnice treba izdvojiti oko milion dinara, dok u Nišu, kažu zaposleni u JKP Gorica, može da se kupi “uređeno grobno mesto”, za 500 do 600.000 dinara.

Inače, prosečni troškovi sahrane u Beogradu iznose nešto više od 1.000 evra. Cene sanduka, koji je neophodan nakon smrti, kreću se od 30.000 do 480.000 dinara.

Podsetimo, na samo četiri velika groblja u Beogradu, moguće je zakupiti novo grobno mesto.

Groblja mogu da budu „otvorena“ i „zatvorena“. U „otvorena“ spadaju ona na kojima se preminuli sahranjuju na osnovu poslednjeg prebivališta u trenutku smrti, a to su Lešće, Orlovača, Zbeg i Novo bežanijsko groblje. Na ovim grobljima je moguće zakupiti novo grobno mesto.

„Zatvorena“ groblja su Novo, Centralno, Topčidersko, Banjičko i Staro bežanijsko groblje, što znači da se na njima mogu sahranjivati osobe koje imaju već postojeća porodična grobna mesta, a mogu se kupiti i grobnice.

Zakup na 50 godina

Naime, u Beogradu, JKP „Pogrebne usluge“ upravljaju sa 10 velikih grobalja (Novo groblje, Centralno, Zemunsko veliko groblje, Banjičko, Topčidersko, Staro i Novo bežanijsko, Lešće, Orlovača i Zbeg), a mimo njih na području Beograda ima još 180 manjih grobalja kojima upravljaju gradske opštine i drugi oblici lokalne samouprave.

Sahrana, Troškovi, Smrt, Pogreb
FOTO: SHUTTERSTOCK

Godišnji zakup i naknada za samo jedno grobno mesto je 1.466 dinara za godinu dana. Međutim, prilikom zakupa iste, plaća se za period od 50 godina, vezano za datum zakupa grobnice, a po isteku ovog roka za period od 5, 10, 20, 30, 40 ili 50 godina po želji građana – korisnika usluga. Za urne, godišnja naknada za kasetu u rozarijumu je 2.065 dinara, a za kasetu u kolumbarijumu je 1.024 dinara.

Izvor : Kurir.rs/ NovaS.Đ.

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *