CIFRA ĆE VAS ZAPREPASTITI

Rast bruto i neto zarada u periodu januar-oktobar 2023. godine, u odnosu na isti period prošle godine, iznosio je 15 odsto nominalno, odnosno 1,4 odsto realno. U poređenju sa istim mesecom prošle godine, prosečne bruto i neto zarade za oktobar 2023. godine nominalno su veće za 15,1 odsto, a realno za 6,1 odsto.

Medijalna neto zarada za oktobar 2023. godine iznosila je 67.124 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa. Dakle, pola.

Ekonomisti često kažu da najbolji pokazatelj plata u Srbiji i jeste upravo medijalna zarada, jer se njom obuhvataju svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac s obračunatim zaradama, umesto da se prosečna zarada izračunava na osnovu reprezentativnog uzorka.

Tu su obuhvaćene zarade zaposlenih u radnom odnosu, ali i zarade mimo radnog odnosa, odnosno ugovori o privremeno-povremenim poslovima. Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.

Pre primene medijalne zarade, RZS je uzimao zarade koje su isplaćene u izveštajnom mesecu, bez obzira na to na koji se mesec odnose i kada su zarađene. Tako se dešavalo da poslodavac kasni s isplatom zarada i da onda odjednom isplati tri u jednom mesecu i tako veštački povećava stvarnu zaradu.

Koliko iznosi najveća plata u Srbiji?

Republički zavod za statistiku, podsetimo, prosečne zarade po oblastima delatnosti izračunava samo na nivou Republike Srbije – ukupno. Tako, prema informacijama koje smo dobili, najveća prosečna mesečna zarada (bruto) u Republici Srbiji, za period januar – oktobar 2023. godine, ostvarena je u Oblasti delatnosti 62: Računarsko programiranje, konsultantske i s tim povezane delatnosti.

Ta zarada, kako su rekli iz RZS za „Blic“, iznosi 353.090 dinara.

S druge strane, kada govorimo o opštinama, najveća prosečna mesečna zarada (bruto) za period januar – oktobar 2023. godine, ostvarena je opštini Stari grad i iznosi 204.144 dinara.

novac, Dinari
foto: Dado Đilas

Kolike su plate po gradovima?

Poredeći prosečne zarade za oktobar, Bojnik je sa prosečnom neto platom zaposlenih u oktobru 2023. godine u iznosu od 57.128 dinara najsiromašnija opština.

Jablanički okrug je po neto proseku zarada zaposlenih sa 63.910 dinara na poslednjem mestu među okruzima Srbije, a Pčinjski okrug je sa 65.966 dinara na pretposlednjoj poziciji.

Najveći prosek neto plata među regionima ostvarili su zaposleni u Beogradskom regionu, 109.873 dinara, a najveći prosek neto zarada imali su u beogradskoj opštini Stari Grad, 154.915 dinara. Odmah iza nje je takođe gradska opština u glavnom gradu Vračar sa neto prosekom za oktobar u iznosu od 149.563 dinara.

Izvor : Espreso/Blic/T.Š.

Foto: Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *