DA LI ABLENDUJETE NA PUTU? AKO POLICIJA OVO VIDI MNOGI ĆE PRETRNUTI OD STRAHA

Ablendovanje, ili blicanje je široko rasprostranjen načim komunikacije, odnosno upozorenje koje na putu šalji jedni drugima. Naime, treptanje svetala se koristi da se upozore ostali učesnici na putu da ih čeka kontrola saobraćajaca, najčešće radar.

Blicanje farovima najčešće se koristo kao informacija da ih „iza ćoška“ čeka iznenađenje, odnosno pripadnici Saobraćajne policije, koji svakog dana širom Srbije vrše rutinsku proveru vozača i vozila, kako bi vozači bili naterani da se drže propisa.

U svakom slučaju tragedije na putevima širom Srbije, tokom poslednja 3 dana, kada je poginulo najmanje 7 osoba, je veliko upozorenje za sve vozače. Kurir takođe apeluje na Saobraćajnu policiju da postavi kontole na svim mestima koja su rizičlna.

Postavlja se pitanje, međutim, da li je ova popularna metoda kojom vozači „komuniciraju“ u saobraćaju zabranjeno zakonom?

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da je ablendovanje dozvoljeno, a čak je i korisno!

– U Srbiji to nije zabranjeno, nema ni kazne. Sa druge strane, bitno je da vozači uspore, e sad da li su usporili zato što su upozoreni od strane drugog vozača ili su videli sami policiju to je manje važno – pojašnjava Okanović i dodaje:

– Svrha svake radarske kontrole jeste da se na tom mestu uspori saobraćaj tako da je ablendovanje dobra stvar i sa aspketa bezbednosti u saobraćaju korisna – objasnio je Damir Okanović, prenosi Espreso.

S druge strane, mnogi iz iskustva znaju da mogu da upadnu u problem ako blicaju, a to primete policajci. Većina tada mora odmah da spremi na pregled delove kao što su sijalice, PP aparat, sajla i slično… Na sreću mnogih to se retko dešava.

Inače, jednom prilikom se zbog ablendovanja oglasila francuska policija grada Rona, koja je na svom nalogu na društvenim mrežama napisala sledeće:

– Kada upozoravate ostale učesnike u saobraćaju da je naša patrola na drumu, niste ni svesni da ste na taj način možda upravo pomogli nekom lopovu ili čak i još težem kriminalcu, da izbegne našu intervenciju usmerenu na očuvanje vaše bezbednosti – navedeno je u objavi.

Takođe se govori o tome da ablendovanje kompromituje napore policije i odaje tajne ljudima koji možda i nisu vredni poštede u odnosu na akcije „čelične ruke zakona“, a što se odnosi i na osobe pod uticajem alkohola ili narkotika, koje su takođe posebno opasne u saobraćaju.

Ipak, policija nije propustila da naglasi da praksa upozoravanja drugih vozača nije protivzakonita, i da je dozvoljeno primenjivati je.

Takođe, komesar policije general-major Antoni Anderson upozorio je vozače na Jamajci da odustanu od ablendovanja kako bi upozorili druge vozače na policijske operacije. Anderson je rekao da je praksa u suprotnosti sa sprovođenjem zakona.

On je rekao da ova akcija omogućava prekršiocima zakona, posebno onima koji krše Zakon o saobraćaju na putevima, da izbegnu odgovornost.

– Vidimo haos koji se dešava zbog nepropisnog korišćenja puteva i ideju da „pobedite policiju“ jer oni koji dolaze iz suprotnog smera ablenduju i govore im da uspore jer je iza ugla policija. Tu nam javnost može pomoći, ako ne upozorite te ljude onda bi napravili prekršaj, ali kada ih upozorite oni prođu pa opet ubrzaju i to je veliki rizik za ljude koji učestvuju u saobraćaju – rekao je on.

Izvor : Kurir.rs/ Espreso

Foto : MUP, NENAD KOSTIĆ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *