DA LI JE DOZVOLJENO DA SE NA SLAVI ZAPALI CIGARETA?

U jeku sezone slava i ove godine provlači se jedno od čestih pitanja, a to je pušenje cigareta na slavi, a posebno u kućama domaćina koji su nepušači.

Da li je u redu na slavi pušiti cigarete? S obzirom na to da su obično među gostima i nepušači, često su mnogi u dilemi da li bi pušačima trebalo zabraniti da u istoj prostoriji puše cigarete. Takođe, ukoliko su domaćini nepušači, da li je u redu goste zamoliti da svoju potrebu za nikotinom zadovolje na nekom drugom mestu, poput prozora ili terase.

Ono o čemu mnogi polemišu jeste pitanje da li je u redu da pušači puše u prostoriji u kojoj ima dece. Ukoliko su domaćini nepušači, potrebno je uzeti u obzir i vreme koje bi im bilo potrebno da kuću ili stan proluftiraju od duvanskog dima, a ukoliko imaju i decu, stvar je daleko gora.

kandilo
FOTO: SHUTTERSTOCK

Osim ovog problema, postoji još veći, a to je da sveštenici poručuju da tamo gde se slavi, ne sme da se zapali cigareta. Jedini dim koji treba da se oseti jeste miris tamjana i da ga ne treba mešati sa mirisom nikotina.

Takođe, ljudi su svesni da cigarete mnogi ne mogu da ostave zbog posta, ali da se ne sme pušiti pre pričešćivanja.

Podsećaju da je cilj posta očišćenje tela, jačanje volje, uzdizanje duše iznad tela, a iznad svega proslavljanje Boga.

Deca do sedme godine ne moraju postiti, a mogu se pričestiti. Posle sedme godine, treba ih pomalo uvoditi dan-dva da poste, kad roditelji procene da je vreme, a da se ne pretera i ne stvori kod dece kontraefekat i odbojnost od posta.

Sveti pravedni Jovan Kronštatski

– Na bogosluženju se pali tamjan i kako sluge greha da ne smisle neko svoje kađenje – pušenje? Prvo je prijatno Bogu, drugo treba da bude prijatno Božijem neprijatelju – đavolu.

Izvor : Kurir.rs/Alo

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *