DA LI JE ISPLATLJIVIJE KUPITI ILI IZNAJMITI STAN?

Glavno pitanje većine ljudi koji su odlučili da svoj život provedu van rodnog mesta jeste: ‘Da li se više isplati iznajmljivanje ili kupovina stana?’. Koliko je isplativa kupovina stana, zavisi od lokacije, cene kvadrata i visine kirije, ali i od kreditne sposobnosti pojedinca i od toga da li ima učešće za stan, jer neke banke traže i 20 odsto od vrednosti nekretnine.

Naime, kalkulator isplativosti nekretnine na jednom portalu pokazuje da bi se, na primer, kupovina stana od 50 kvadrata na Novom Beogradu kupcu koji inače iznajmljuje stan na ovoj lokaciji isplatila za 16 godina, dok se takva kupovina podstanaru na Voždovcu ne bi isplatila ni za 30 godina.

 U proseku je za stan od 50 kvadrata potrebno izdvojiti oko 142.000 evra. S druge strane, prosečna cena mesečne kirije za tu strukturu stana u ovom delu grada je oko 760 evra. Na Voždovcu je za kvadrat u novogradnji potrebno u proseku izdvojiti oko 2.630 evra. Na ovoj opštini je najskuplja lokacija Lekino brdo gde je kvadrat 2.957 evra, a Medaković i Kumodraž su naselja gde cena kvadrata ne prelazi 2.000 evra. Prosečna cena mesečne kirije na Voždovcu za dvosoban stan je 550 evra – navodi Aleksandra Mihajlović sa jednog domaćeg portala posvećenog proučavanju nekretnina.

Na Miljakovcu se prosečno oglašene cene kreću od 1.660 evra, koliko je potrebno izdvojiti za kvadrat na Miljakovcu III, do 1.980 evra na Miljakovcu I. Dakle, za stan od 50 kvadrata je potrebno oko 83.000 evra. Prema računici portala, onome ko razmatra kupovinu stana, a trenutno plaća kiriju koja je u ovom naselju oko 350 evra, to se ne bi isplatilo u narednih 30 godina, već eventualno za 35 godina.

Koje su prednosti i mane kupovine i iznajmljivanja stana?

Iz jedne agencije za nekretnine kažu da ovo pitanje često zahteva individualni pristup, ali da je, ako posmatramo dugoročno, uvek bolja kupovina.

– Kupovina pruža dugoročnu sigurnost i stabilnost, dok iznajmljivanje može biti fleksibilnije rešenje, posebno za one koji se često sele, ili su u prelaznoj fazi života. Prednosti iznajmljivanja uključuju fleksibilnost, manje početne troškove i manje vlasničke obaveze. Relativno lako je promeniti prostor, bez velikih obaveza i investicija. Mane mogu uključivati neizvesnost u dugoročnom smislu i potencijalno povećanje kirije tokom vremena, dugoročno gledajući ovde je kirija trošak, a ne investicija – kažu iz agencije.

Ona smatra da je nekretninu bolje iznajmiti za početak, dok se ne definišu životni planovi, mesto ili država boravka, i ne napravi odgovarajuća finansijska konstrukcija za kupovinu nekretnine.

Ne postoji univerzalna formula za izračunavanje isplativosti kupovine nekretnine, ali faktori poput cena nekretnina, cena kirije, visine kamatnih stopa na kredite i dugoročnih ciljeva pojedinca igraju ključnu ulogu. Smatra se da ukoliko izdavanjam nekretnine možete da ostvarite povrat na investiciju tokom 20 godina, da je kupovina isplativa. Međutim, ko nekretninu kupuje za rešavanje ličnog ili porodičnog stambenog pitanja, kupovina ima smisla i ako je taj rok nešto duži. Jer nakon 25 godina plaćanja kirije, vi i dalje nemate rešeno stambeno pitanje, za razliku od druge situacije, kada kupite nekretninu i za to vreme plaćate ratu kredita za svoj stan.

Izvor : Espreso/Blic/TelegrafBiznis/Prenela T.Š.

Foto: Nemanja Nikolić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *