DA LI SE POMOĆU PAMETNIH BROJILA MOŽE UŠTEDETI STRUJA ?

Strujomeri u drvenom ormariću nalaze se u svim zgradama, a trebalo bi da budu zamenjeni takozvanim „pametnim brojilima“, čiji će ormarići biti metalni.

Trenutno je samo 150.000 pametnih mernih uređaja u Srbiji, a prema projektu pametnih brojila, za godinu dana biće zamenjeno još 470.000 starih strujomera. A šta zapravo znače pametna brojila istraživala je reporterka Kurira Slađana Nedeljković u razgovoru sa električarom Milanom Bojičićem.

– U pitanju su dvosmerna, preciznija električna brojila predviđena za merenje i proizvodnju i potrošnju električne energije. Oni mere potrošnju energije kao i do sada s tim da imate i merenje proizvodnje električne energije. Sva nova digitalna brojila imaju mogućnost daljinskog uključenja i isključenja – rekao je Bojičić. Od klasičnih strujomera koje smo do sada imali razlikuju se po tome što su dvosmerna. Samo su malo komplikovaniji uređaji i ništa drugo.

A na pitanje da li bi nova brojila mogu da doprinesu uštedi električne energije odgovorio je:

– Ne. Brojilo kao brojilo ne može da uštedi ništa, već samo meri koliko ste energije potrošili. Može ono biti i preciznije i sto puta, ali zbog toga nećete uštedeti više od jednog kilovata na mesečnom nivou.

Izvor : Kurir.rs

Foto : Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *