DA LI STE ZA ČETVORODNEVNU RADNU NEDELJU?

Četvorodnevna radna nedelja nije dobra ideja, smatra predsednik uglednog ekonomskog instituta IFO Klemens Fuest.

Tržište rada je danas znatno fleksibilnije nego ranije i mnogo zaposlenih može da smanji broj radnih sati na četiri dana nedeljno – pod uslovom da prihvate nižu platu – ali problem nastaje kada ljudi žele da rade manje, a da im plata ostane ista, navodi šef IFO-a.

Ako smanjimo broj radnih sati za jednu petinu i ostavimo iste plate, to je isto kao da se satnice podignu za 25 odsto, navodi se u analizi na sajtu ove organizacije.

Za firme ovo ima smisla samo ako njeni zaposleni mogu da povećaju produktivnost za pomenutih 25 odsto, odnosno da u četiri dana obave istu količinu posla kao sada za pet dana, što Fuest smatra malo verovatnim.

Pozitivni efekat četvorodnevne radne nedelje bi mogla da bude bolja podela dužnosti vezanih za decu u porodici i veća jednakost muškaraca i žena, ali postavlja se pitanje pada prihoda od poreza i nameta, što bi moglo da dovede i do pada penzija sve brojnije populacije seniora, dodaje on, prenosi Telegraf pisanje Tanjuga.

Fuest predlaže jačanje brige o deci zaposlenih, reformu oporezivanja supružnika i ograničavanje javne potrošnje da bi mogli da se smanje porezi i doprinosa na zarade, kao i povećanje plata.

Oni koji umesto toga predlažu četvorodnevnu nedelju idu u pogrešnom pravcu, zaključuje šef IFO-a.

Izvor : Kurir.rs

Foto : Dmitriy Shironosov / Alamy / Alamy / Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *