DA LI TREBA NOSITI SVETLE ILI TAMNE BOJE TOKOM TOPLOTNOG TALASA?

Temperatura je ovih dana izuzetno visoka, a kao jedna od mera zaštite od paklene vrućine savetuje se nošenje bele ili svetle odeće. Naučnici su otkrili da li takva odeća ili crna zaista bolje štiti od nesnosne vrućine.

Istraživački tim Ričard Tejlor i Virdžinija Finč sa Univerziteta Harvard i Amiram Školnik i Arieh Borut sa Univerziteta u Tel Avivu pitali su se zašto beduini nose crne ogrtače u vrelim pustinjama. Njihova studija objavljena je u časopisu Nature 1980. godine.

Otkrili su da crni ogrtač provodi više toplote unutra od belog ogrtača. Međutim, rezultati istraživanja su pokazali da nije bitno da li nosite crnu ili belu odeću tokom velikih vrućina.

– Količina toplote koju dobije beduin izložen vrućoj pustinji je ista bez obzira da li nosi crnu ili belu odoru. Dodatna toplota koju crni ogrtač upije gubi se pre nego što stigne do kože – tvrde stručnjaci.

Zanimljivo je da se pokazalo da je, barem za beduinske haljine, crna hladna kao i svaka druga boja.

Šta obući tokom toplotnog talasa?

Ljudsko telo je programirano da samo reguliše telesnu temperaturu zračenjem toplote direktno sa kože i znojenjem. Kada se telo pregreje, mozak govori znojnim žlezdama u koži da se otvore i počnu da rade. Ali nije znoj ono što nas hladi – isparavanje te vlage iz naše kože je ono što hladi telo, piše CNN, a prenosi Net.hr.

– Želimo da pomognemo tom procesu, a ne da ga ometamo. Nošenje široke odeće koja propušta vazduh može dozvoliti da znoj ispari iz tela i oslobađaju toplotu iz kože – rekao je dr Prabu Selvam.

To znači da tokom toplotnog talasa treba da nosite prozračne prirodne tkanine. Slobodna pamučna košulja, lanena haljina ili svilena bluza omogućiće cirkulaciju vazduha.

Odeća sa otvorima se takođe preporučuje. Ali takođe, preporučljivo je nositi tamniju odeću koja je napravljena od gusto tkanog materijala, jer njegova gusta konstrukcija bolje štiti kožu od opasnih sunčevih zraka koji mogu izazvati opekotine i starenje kože.

Dobra krema za sunčanje pre izlaska napolje u svetloj odeći može pomoći, savetuju stručnjaci.

Izvor : Espreso/Kurir/Prenela T.Š.

Foto: Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *