DA LI ZNATE DA JE OVO NAJBEZBEDNIJA ZEMLJA NA SVETU

Institut za ekonomiju i mir napravio je godišnju rang listu najbezbednijih zemalja na svetu, a predstavio ju je Globalni indeks mira (GPI). Na pomenutoj listi na prvom mestu za 2023. godinu našao se Island, dok je Srbija na 65.

GPI rangira zemlje prema širokom spektru faktora, od nivoa nasilja i kriminala do terorizma i međunarodnih sukoba. Ovaj izveštaj predstavlja najsveobuhvatniju analizu trendova u miru, ekonomske vrednosti i razvoja miroljubivih društava zasnovanu na podacima.

Inače, Island se od 2008. svake godine nalazi na vrhu liste. Zahvaljujući niskoj stopi kriminala, ali i niskoj vojnoj potrošnji i niskoj stopi međunarodnih sukoba, Island je najbezbednija zemlja na svetu. Druga na listi je Danska, delom zbog niskog nivoa korupcije u vladi, dok je treća Irska, koja je skočila za pet mesta od istraživanja iz 2022. godine.

Kula Beograd
FOTO: PRINTSKRIN/INSTAGRAM, KULA_BELGRADE

Kada su u pitanju zemlje Balkana, najbolje pozicionirana na listi je Slovenija, koja je na 8. mestu, Hrvatska je na 14. mestu, a Severna Makedonija na 38, Crna Gora na 45. mestu, Bosna i Hercegovina na 61, a Srbija na 65. mestu, što je čini najgore pozicioniranom zemljom na Balkanu.

Avganistan, Jemen, Sirija, Rusija i Južni Sudan su među najnebezbednijima.

Izvor : Kurir.rs, Mondo

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *