DANAS JE SVETA MUČENICA ANISIJA

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetu mučenicu Anisiju. Živela je krajem 3. veka, rođena je u Solunu u porodici uglednih i bogatih hrišćana. Međutim, rano je ostala siroče i nakon toga rasprodala je svu svoju imovinu

Čitavog života je držala strogi post, a dobar deo dana je provodila u molitvi. Predanje kaže da je jako malo spavala i da je govorila kako je “opasno spavati kada neprijatelj bdi”. U to vreme car Maksimijan je izdao proglas po kome svako može da ubije osobu za koju posumnja da je hrišćanin, bez suda i osude.

Prema priči, ona je jednog dana krenula u crkvu i naletela na nekog vojnika. On je pokušao da joj se udvara, na šta se Anisija prekrstila i, kako on nije hteo da odustane, pljunula ga u lice. Vojnika je ovo toliko naljutilo da je odmah mačem probo devojku i Anisija je odmah umrla.

Sveta mučenica Anisija
Sveta mučenica Anisijafoto: Srpska pravoslavna crkva

Kako je Sveta mučenica Anisija bila jako mlada kada je postradala, ona se danas smatra zaštitnicom nevinih i smernih devojaka. Sve one, veruje se, treba da se danas iskreno i duboko pomole Svetoj mučenici Anisiji.

“Ovčica Tvoja Isuse, Anisija, zove silnim glasom: “Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe.” Njenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše.”

Molitva ne mora biti naučena napamet, niti tečno izgovorena bitno je da je izgovorena iz srca.

Izvor : Espreso/nsuzivo.rs/ Prenela M.L.

Foto: Aleksandra Čolić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *