DANAS SE OBELEŽAVA PRENOS MOŠTIJU SVETOG KIRA I JOVANA

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju dan posvećen Svetom Kiru i Jovanu, hrišćanskim svetiteljima koje pamtimo kao čudotvorce, tačnije dan kad su njihove mošti prenete u Manutin.

Ovi sveti mučenici praznuju se 13. februara. a 11. jula praznuje se prenos njihovih moštiju iz Kanoposa u Manutin i mnogobrojna čudesa, koja se dogodiše od njihovih moštiju.

Sveti Kiril, patrijarh aleksandrijski, moljaše se prilježno Bogu, da uništi idolsko nečestije u mjestu Manutinu, gdje biješe idolski hram i gdje vladaše sila demonska. Tada se javi patrijarhu angel Božji i reče mu, da će Manutin biti očišćen od nečistija, ako on prenese na to mjesto mošti svetih Kira i Jovana.

Crkva
Crkvafoto: RINA

Patrijarh to odmah i učini: prenese časne mošti mučenika u Manutin i sagradi tamo crkvu u ime svetih Kira i JovanaOd moštiju ovih mučenika iscijeli se od škrofula Amonije, sin aleksandrijskog gradonačelnika Julijana; neki Teodor od sljepila; Isidor od Majuma izleči se od truljenja crne džigerice; žena Teodora od otrovanosti; neki Evgenije od vodene bolesti, kao i mnogi drugi od drugih bolesti i muka. Sve se ovo dogodilo 412. godine.

Molitva

Kao neoborivu stenu darovao si nam čudesa Tvojih svetih mučenika, Hriste Bože. Njihovim molitvama sabore bezbožnika razori, skiptre carstva osnaži, kao Jedini Blag i Čovekoljubiv.

Izvor – Espreso/ Agencije/ Atv/ Prenela M.L.

Foto: Marina Lopičić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *