DANAS SE ZAVRŠAVA GREJNA SEZONA!

Danas se zvanično završava grejna sezona. Predsednica Skupštine udruženja toplana Srbije Ivana Kalanja rekla je za RTS da su, u slučaju niskih temperatura, toplane u obavezi da do 3. maja isporučuju grejanje. Istakla je da se postepeno prelazi na čistije energente i da trenutno 80 odsto toplana koristi prirodni gas.

Predsednica Skupštine udruženja toplana Srbije Ivana Kalanja rekla je za RTS da su toplane, uprkos visokim temperaturama, u obavezi da prate prognoze i da od 15. aprila do 3. maja kada srednje dnevne temperature padnu ispod 12 stepeni moraju da isporučuju toplotnu energiju.

Govoreći o grejnoj sezoni koja se sutra zvanično završava, Kalanja je rekla da nije bilo problema sa grejanjem, da su se toplane dobro spremile, kao i da se iz godine u godinu sve više modernizuju.

radijator
FOTO: SHUTTERSTOCK

– Moram da napomenem da je u januaru, koliko god danam je delovao blag, u Beogradu na primer bilo devet noći grejanja, tako da grejanje je u redu spram spoljnih uslova – rekla je Ivana Kalanja.

Kada je reč o zahtevima za povećanje cena, Kalanja je istakla da su neke lokalne samouprave odobrile veće cene, ali da većina nije.

– Sad na kraju grejne sezone se svode računi. Izračunaće se koliko je potrošeno energenata, električne energije. Metodologija kaže, ukoliko je više naplaćeno, da se cena smanjuje za narednu grejnu sezonu i obrnuto, tako da do početka grejne sezone imaćemo tačan presek u svim gradovima – navela je Kalanja.

grejanje, grejna tela, Beogradske elektrane, Ivana kalanja
FOTO: PRINTSCREEN KURIR TV

Istakla je da su prama zakonu u obavezi da pređu na naplatu po potrošnji i da svi novoizgrađeni objekti ulaze u takvu naplatu, a da se u starijim objektima postepeno prelazi na taj sistem naplate.

Kalanja je navela da se grejanje u 15 gradova naplaćuje po potrošnji, a da se u ostalim gradovima grejanje naplaćuje na oba načina.

Dodala je da se konstantno radi na tome da toplane pređu na čistije energente i da 80 odsto toplana sada koristi prirodni gas, a da ostale toplane i dalje koriste mazut i ugalj.

Izvor : Kurir.rs/ RTS/ Prenela: A. K.

Foto: Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *