DECA SVE LOŠIJE GOVORE, A NEKE OPŠTINE U SRBIJI NEMAJU NIJEDNOG LOGOPEDA

Veliki broj opština u našoj zemlji u državnim ustanovama uopšte nema nijednog logopeda, a drugi problem je i to što logopedska delatnost uopšte nije prepoznata u šifrarniku delatnosti, upozorava za Kurir Doc. dr Bojana Drljan, nastavnik na odeljenju za logopediju na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (FASPER).

– Kao posledica nepostojanja osnovnog pravnog okvira, logopedska delatnost nije prepoznata u šifrarniku delatnosti, logopedska profesija ne pripada nijednom resoru u zakonskom smislu, iako su logopedi deo stručnog tima u okviru svih nivoa zdravstvene zaštite, socijalne zaštite i obrazovanja. Stoga je jedan od važnih ciljeva Udruženja logopeda Srbije i zalaganje za izradu i donošenje zakona kojim bi se pitanja od interesa za logopede u Srbiji uredila u skladu sa evropskim i svetskim standardima. Takav zakon bi uredio rad logopeda u državnom i privatnom sektoru, a privatni sektor je u potpunosti zakonski neuređen – navodi sagovornica Kurira.

Pre nekoliko dana obeležen je Evropski dan logopedije, a dr Drljan navodi da u evidenciji Republičkog zavoda za statistiku ne postoji tačan broj zaposlenih logopeda, te da postoji samo zbirni broj u grupi stručnih i zdravstvenih saradnika, u kojoj su i psiholozi, pedagozi i socijalni radnici.

– Logopeda nema dovoljno ni u jednom sektoru, zdravstvu, prosveti i ustanovama socijalne zaštite. S obzirom da sam koordinator stručne prakse završne godine osnovnih i master studija donekle imam uvid jer neki domovi zdravlja u centralnim beogradskim opštinama nisu mogli primiti studente na stručnu praksu tokom dve i tri nedelje jer imaju samo jednog logopeda koji je opterećen velikim brojem dece. Na osnovu istog iskustva znam da veliki broj opština u Srbiji takođe nema logopeda u državnim ustanovama, pa se studenti odlučuju da stručnu praksu obave u Beogradu, jer iako je i kod nas loše stanje bolje je nego po drugim gradovima u Srbiji – napominje ona.

Ističe da je veliki problem i ukidanje pripravničkog staža za stručne i zdravstvene saradnike (među kojima su i logopedi):

– Imamo veliki broj logopeda bez ikakvog iskustva koji rade u privatnom sektoru, pa čak su i vlasnici privatnih logopedskih centara. Ako gledamo državne ustanove i potrebe na osnovu broja stanovnika i učestalosti pojave govorno-jezičkih poremećaja, fali veliki broj logopeda. Sa druge strane, u privatnom sektoru radi veliki broj logopeda, ali bez ikakve kontrole.

Kako je Kurir već pisao, problem s govorom nemaju samo deca vrtićkog i predškolskog uzrasta, već i veliki broj osnovaca, a nije retkost da ni neki srednjoškolci ne znaju da izgovore sve glasove, upozorili su sagovornici Kurira.

Izvor : kurir.rs/Mina Branković

Foto: Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *