DETALJAN ŠKOLSKI KALENDAR ZA OVU GODINU

Đaci iz centralne Srbije danas su se posle zimskog raspusta vratili u školske klupe, u Vojvodini još prošlog ponedeljka, a prvi sledeći odmor imaće već za oko tri nedelje – četvorodnevni mini odmor za Dan državnosti Srbije – Sretenje.

Mini odmor za Sretenje

Učenici u Srbiji, tako, neće ići u školu od četvrtka, 15. februara, a u klupe se vraćaju u ponedeljak, 19. februara, tako da kada se ta dva neradna dana spoje sa vikendom, imaju puna četiri dana da ponovo odmaraju ili otputuju.

Ovo je detaljan školski kalendar za 2023/24

Školski kalendar
Školski kalendarfoto: PRINTSCREEN/MINISTARSTVO PROSVETE

Prolećni raspust

Posle ovog mini odmora sredinom februara, sledi prolećni raspust, koji uključuje uskršnje i prvomajske praznike, a koji počinje u ponedeljak, 29. aprila i završava se u ponedeljak, 6. maja 2024. godine.

Međutim, računajući i dane vikenda pre početka raspusta, đaci neće ići u školu već od subote 27. aprila, a kako se u klupe se vraćaju u utorak, 7. maja, to znači da će imati punih 10 dana odmora.

 Kalendar školske godine
Kalendar školske godinefoto: PRINTSCREEN/POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA OBRAZOVANJE

Školski kalendar za osnovne škole za Vojvodina za školsku 2023/24. godinu

Letnji raspust i kraj škole

Za učenike od prvog do sedmog razreda, letnji raspust počinje u ponedeljak, 17. juna 2024. godine, odnosno tog dana je kraj škole. Za učenike osmog razreda letnji raspust počinje po završetku završnog ispita, navodi se u školskom kalendaru za sledeću školsku godinu.

Kako piše u tom dokumentu, učenici osmog razreda polagaće probni završni ispit u petak i u subotu, 22, odnosno 23. marta, a završni ispit ili malu maturu 17, 18. i 19. juna 2024. godine.

Školski kalendar za srednju školu

Školski kalendar za srednju školu isti je kao za osnovnu što se tiče jesenje, zimskog i prolećnog raspusta, razlikuje se samo kraj školske godine.

Kalendar školske godine
Kalendar školske godinefoto: PRINTSCREEN/MINISTARSTVO PROSVETE

Kako sa navodi na sajtu Ministarstva prosvete, za učenike I, II i III razreda gimnazije i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola i učenike I i II razreda trogodišnjih srednjih stručnih škola, letnji raspust počinje u ponedeljak, 24. juna 2024. godine, odnosno već u petak, 21. kada je zapravo poslednji dan škole.

Školski kalendar za Vojvodinu

Kalendar školske godine
Kalendar školske godinefoto: PRINTSCREEN/POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA OBRAZOVANJE

Za učenike IV razreda gimnazije, IV razreda četvorogodišnjih i III razreda trogodišnjih srednjih stručnih škola, letnji raspust počinje po završetku maturskog/završnog ispita.

Važni preostali datumi

15-16. februar – praznik Dan državnosti, mini raspust od 15. do 18 februara

22. i 23. mart – proba male mature

29. april – 6. maj – prolećni raspust

31. maj – kraj školske godine za đake 4. razreda gimnazija

14. jun – kraj godine za osmake (ali sledi polaganje male mature)

21. jun – kraj za ostale osnovce i srednjoškolce

17, 18. i 19. jun – mala matura

28. jun – Vidovdan i svečana podela knjižica

Izvor : Espreso / Blic / Prenela: J.N.

Foto: EPA/SASCHA STEINBACH

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *