DETALJNO UPUTSTVO! EVO KAKO DA OD KUĆE OTVORITE PREDUZETNIČKU AGENCIJU I POČNETE BIZNIS

Agenciju za posao, u par koraka možete otvoriti online od kuće

Ako želite da postanete preduzetnik i počnete sopstveni biznis nije neophodno da čekate i da se gurate po šalterima, već sve možete da obavite iz kuće.

Da bi se bavili nekim poslom, a ne želite da se mučite administrativnim delom, najpametnija opcija je otvaranje paušalne agencije i time postanete preduzetnik.

Paušalci se oporezuju po članu 40 Zakona o porezu na dohodak građana, koji je namenjen za lica koji obavljaju posao, ali nemaju mogućnosti ili znanje da se bave poslovnim knjigama. Kod paušalnih preduzetnika porezi i doprinosi se plaćaju na mesečnom nivou i fiksni su, nebitno koliko novca se zaradi u tom mesecu. Kao i kod poreza na imovinu, plaćanje poreza za firmu mora se izvršiti do 15. u mesecu.

saveti, preduzetništvo, startapovi, biznis, posao, preduzetnici, startap, edukacija
FOTO: PROMO

Pravo na ovaj način plaćanja imaju samo oni preduzetnici koji u toku jedne kalendarske godine ostvare prihod koji iznosi manje od 6 miliona dinara.

Šta je potrebno za osnivanje paušalne agencije?

• Registraciona prijava • Kopija lične karte • Primerak uplatnice • Taksa za osnivanje, koja iznosi 1.500 dinara

Međutim, dosta jednostavniji način je putem online prijave.

Prvi korak je registranica na portal, a za eRegistraciju preduzetnika potrebno je:

* kvalifikovani elektronski sertifikat (elektronski potpis) izdat od sertifikacionog tela u Republici Srbiji * instaliran čitač elektronskih kartica (Čelik) i instaliranu NEXU aplikaciju za elektronsko potpisivanje ( NEXU aplikacija je dizajnirana od strane Agencije za privredne registre i može služiti korisniku i za kreiranje svih budućih elektronskih dokumenata, faktura i sl. Njeno preuzimanje sa sajta je besplatno)

Platna karatica (Visa, MasterCard ili DinaCard) za plaćanje naknada

Da biste došli do elektronskog serifikata potrebno je da popunite neophodne obrasce i odnesete u sertifikaciono telo Republike Srbije (MUP).

dokument
FOTO: MUP SRBIJE

Ukoliko niste registrovani na eID.gov.rs potrebno je kreirati nalog, to je moguće uraditi preko elektronskog sertifikata koji ste uzeli u MUP-u ili drugom sertifikacionom telu. Ukoliko već imate nalog, jednostavno se možete sa istim nalogom registrovati na portal.

Važno je napomenuti da u postupku eRegistracije svi dokumenti koji se prilažu moraju biti u elektronskoj formi.

Takođe, ukoliko nemate čitač lične karte, postoji i opcija mobilne aplikacije ConsentID, gde, nakon što uzmete parametre (ovo možete da uradite u najbližoj pošti).

dokument
FOTO: EUPRAVA PRINTSCREEN

Kada se ulogujete u aplikaciju ERegistracija, izaberite dugme Preduzetnik, a potom dodajte novi nalog. Tu upišite vaše podatke, kao i podatke o firmi (ime, delatnost kojom će se firma baviti, tip firme). Nakon što sve popunite, sačuvajte zahtev.

Odmah ćete dobiti poruku o verifikaciji zahteva, a kroz par dana možete da očekujete mejl o potvrdi otvaranja agencije.

Nakon što se preduzetnička agencija otvori, sledeći korak je prijava na portal ePorezi. Tu možete pristupiti svojim ličnim podacima, ali i firmi čiji ste zakonski zastupnik.

Da bi se ulogovali na ePoreze potreban je čitač lične karte, lična karta sa kvalifikovani elektronskim sertifikatom i softver za čitanje lične karte – Čelik. Njega možete besplatno skinuti na sajtu eUprave.

Koliko iznosi porez kod paušalnih firmi?

Porez se razlikuje i zavisi od delatnost firme, razvijenost opštine u kojoj je sedište preduzetničke agencije.Poreska suma paušalcima je fiksna i ne zavisi od prihoda preduzetnika, i mora se izmiriti do 15. u mesecu.

dokument
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Porez na prihode od samostalne delatnosti

Porezi se menjaju svake godine, i obično je svake godine za nekoliko hiljada veći od prethodne godine.

Kako otvoriti biznis račun?

Nakon svih ovih koraka, sigurno se pitate koliko je komplikovano otvoriti račun u banci? Za to vam je nekad potrebna samo lična karta. Treba da odete u željenu banku i objasnite da želite da otvorite paušalnu agenciju. Putem vaše lične karte, bankar će imati uvid u firmu, njeno ime i delatnost.

Tu ćete dobiti informacije o plaćanju i održavanju računa, instaliraće vam aplikaciju, odabraćete valute u kojima očekujete da primate novac i dobiti vašu potpisanu kopiju ugovora. Kartice možete očekivati u roku od 7 do 10 dana.

Izvor : Kurir.rs / Espreso

Foto: Zorana Jevtić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *