ĐAČKE EKSKURZIJE POSTALE OZBILJNA INVESTICIJA ZA RODITELJE

Ukoliko imate dete vrtićkog ili školskog uzrasta, onda u svom budžetu imate i stavku – jednodnevni izlet ili đačka ekskurzija. Dečji izleti i ekskurzije se, kao i redovna nastava, planiraju na početku školske godine, a roditelji se već neko vreme pitaju da li su njihove cene opravdane.

Ponude za jednodnevne izlete u najvećem broju beogradskih i novosadskih vrtića iznose oko 5.000 dinara. Primera radi, cena izleta Oplenac-Šuplja stena koji se izvodi u jednom vrtiću iznosi 4.994 dinara. U tu cenu uračunat je prevoz, ručak, nadoknada za vaspitače, ali i troškovi posebnih pogodnosti, usluga animatora, kao i troškovi organizacije.

Kada su u pitanju đačke ekskurzije i rekreativna nastava, one najčešće traju šest dana i koštaju oko 35.000 dinara.

Predsednik Nacionalne asocijacije Turističkih agencija Srbije Dragan Subotić ističe da “nema tačnog podatka koliki je udeo đačkih ekskurzija u domaćem turizmu, ali je svakako značajan i kreće se između 20 i 25 odsto”. Upitan za cene koje su već godinama od strane roditelja ocenjene kao previsoke, Subotić kaže da se one formiraju na osnovu zahteva u javnom pozivu.

– Prilikom dostavljanja ponude, na osnovu zahteva škole/predškolske ustanove agencije detaljno prikazuju kalkulaciju svih traženih usluga. Marža se, takođe, predstavlja posebno, i gotovo nikada ne prelazi 10 odsto – istakao je on.

Ekskurzija
FOTO: SHUTTERSTOCK, ILUSTRACIJA

Govoreći o destinacijama koje se biraju za decu i đake, a koje su česta tema roditeljskih sastanaka uz opažanja da se „godinama ponavljaju“, naš sagovornik kaže da su “agencije pravilnikom Ministarstva prosvete o izvođenju ekskurzija isključene po pitanju ponude, te da se ponuda isključivo formira na osnovu zahteva škole”.

– Godinama su u opticaju jedne te iste destinacije, poput Vrnjačke Banje, Zlatibora, Tare, Mokre Gore, Topole, Palića, Subotice, Novog Sada, Đerdapa – zaključuje Subotić.

Kako se bira putovanje za decu?

Pravilnikom o organizaciji i ostvarenju nastave u prirodi i ekskurzije u osnovnoj školi propisano je da “stručno veće za razrednu nastavu predlaže program nastave u prirodi, koji dostavlja nastavničkom veću, radi razmatranja i usvajanja”.

Ekskurzija, Deca
FOTO: SHUTTERSTOCK

– Odeljenska i stručna veća škole predlažu program ekskurzije koji dostavljaju nastavničkom veću, radi razmatranja i usvajanja. Nastava u prirodi i ekskurzija mogu da se realizuju ako je savet roditelja dao saglasnost na program nastave u prirodi, odnosno ekskurzije – stoji u ovom pravilniku.

Izbor agencije za realizaciju nastave u prirodi i ekskurzije sprovodi se u skladu sa zakonom koji uređuje javne nabavke. Nastavu u prirodi, odnosno ekskurziju, može da realizuje isključivo agencija koja poseduje zakonom propisanu licencu za organizovanje turističkog putovanja.

Postupak javnih nabavki sprovodi komisija škole koju obrazuje direktor. Komisija ima najmanje tri člana, od kojih je najmanje jedan predstavnik saveta roditelja razreda za koje se organizuje nastava u prirodi, odnosno ekskurzija i najmanje jedan nastavnik koji će realizovati nastavu u prirodi, odnosno ekskurziju, pri čemu se na sva ostala pitanja u vezi sa sastavom komisije shodno primenjuju odredbe zakona kojim se uređuje oblast javnih nabavki. Sekretar škole, ukoliko nije član komisije, pruža stručnu pomoć članovima komisije.

ekskurzija
FOTO: SHUTTERSTOCK

Kriterijumi kojima komisija prema ovom pravilniku treba da se vodi su: kvalitet smeštaja i ishrane, sadržaj programa koji obuhvata ispunjenost programa, vodiče, zabavni sadržaj i kvalitet prevoza.

Odluku o dodeli ugovora donosi direktor na osnovu predloga komisije, a roditeljima je prema pravilniku saopštava razredni starešina koji ih obaveštava o programu i ceni nastave u prirodi, odnosno ekskurzije, izboru agencije i ostalim uslovima putovanja.

Višednevna putovanja ugovaraju se najmanje na bazi punog pansiona, a jednodnevna mogu biti ugovorena bez obroka.

Izvor : kurir.rs/biznis.rs

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *